Mórtól Etyekig: borok nyomában

Ha Mór, Etyek, Neszmély és Ászár zöldellő lankáin készített fehérbort kortyoljuk a napsütés, a kiváló talaj és az évszázados tapasztalat ízét is érezhetjük az italban. Az igazi élményért azonban érdemes meglátogatni az itteni településeket, hogy ne csak a bor, de a táj zamatát is megízlelhessük: bortúrák, hűs pincék és a felfedezésre váró Közép-Dunántúl.
A Móri-árok két hegység, a Bakony és a Vértes között húzódik. Itt kanyarog a Gaja-patak, a Vértesi Tájvédelmi körzet háborítatlan rétjein nyílik a nagy ezerjófű és itt magasodnak Csókakő középkori várának romjai is.
 
A Móri borvidék egyike a legkisebbeknek hazánkban, mindössze hat település, Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd és Zámoly alkotja. A bortermesztés első emlékei mégis az ókorig nyúlnak vissza a környéken. Az első ültetvényeket a római telepesek ültették, de a hagyományaikat az avarok és később a honfoglaló magyarok is átvették. A török hódoltság alatt elnéptelenedett a táj, majd a XVIII. században betelepült kapucinus rend újjá élesztette a borivó kultúrát. 1901-ben a helyi képviselőtestület hat települést önálló borvidékként szeretett volna elfogadtatni – s hamarosan megszületett a Móri ezerjó is, a csodálatos, ma már hungarikumnak számító, erős alkoholtartalmú, kemény fehérbor.
 
Az igazán finom Ezerjó legalább három évig érlelődik a pincében, mielőtt a pohárba töltik. Ennél kevesebb idő is elég arra, hogy megismerkedjünk a telt ízű fehérbor hazájával, de néhány napot mindenképpen érdemes eltölteni a környéken, hiszen bőven akad látni-, kóstolni-, megismerni való.
 
Móri szállásunkról csodálatos kirándulást tehetünk Csókakő várához vagy a Vértesszentkereszti apátság romjait Pusztavám közelében. Ha még több boros kalandra vágyunk, a helyi, fiatalos látványborászatba is érdemes ellátogatni, itt ugyanis mindent megtudhatunk arról.
 
Az Etyek-Budai borvidék különlegessége, hogy a pezsgőjéről híres Törley család pincészetébe érkezett innen a szőlő. Ma az etyeki borok főleg reduktív technológiával készülnek, sokszor már három hónap érés után palackozzák őket, így fiatalos, savas, jól szállítható italt kapnak. Ennek is köszönhető, hogy az itteni fajták sikert arattak külföldön is.
 
 
Egyedülálló látnivaló a környéken az Etyeki Körpince, amely nem csak a borkészítés, de számos rendezvény helyszíne is. A környéken szinte mindig találunk nyitott pincéket, s a helyi egyesületek, boros gazdák is szívesen kalauzolnak a napsütötte, dimbes-dombos táj látnivalói között.
 
Az Ászár-Neszmélyi borvidéken főleg chardonnay, olaszrizling, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres terem, de Sauvignon Blancból és Müller-Thurgau fajtából készült bort is kóstolhatunk. A bőséges kínálat miatt a legjobb, ha szakértőre bízzuk magunkat és a bortúránkat sajt- és kenyérkóstolással is összekötjük. De ha itt járunk, ne érjük be egy egyszerű kirándulással! Élvezzük ki egy helyi szállásadó vendégszeretetét – s mielőtt aludni indulunk, feltétlenül kóstoljuk meg a kétszáz éves, műemléki Ászári Borpince különlegességét, az  Asszonyfektető nevű nedűt.