Királyi városok hétvégéje

Veszprém és Székesfehérvár királyi páros. Előbbi a királynék, utóbbi a királyok városa. Remek hétvégéket szervezhetünk, ha hagyunk időt arra, hogy felfedezzük a két város rejtekeit.

A hölgyeké az elsőbbség, így kezdjük Veszprémmel, a királynék városával. Már régen nem egynapos, álmos városka. Hagyjuk az autót a parkolóházban és induljunk felfedezőútra a történelmi várnegyedbe! Városnéző túránk előtt indíthatunk egy finom kávéval és válogathatunk az Óváros tér hangulatos kávézói között. A teret elhagyva, ahogy átsétálunk a Hősök Kapuján, máris ott magasodik a Tűztorony, mely a város egyik jelképévé vált. Muszáj felmenni a körerkélyre és gyönyörködni egyet a panorámában. A réztorony órája minden egész órában Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza.  Ha leereszkedtünk csigalépcsőjén folytathatjuk tovább sétánkat a várnegyedbe.

Nagyon szép állapotban, egységes arculattal maradt ránk a barokk épületek sora, amelyekben ma többnyire középületek működnek. Két szépséges épület előtt haladunk el. Balra a Dubniczay Palota, amely otthont ad a László Károly Gyűjteménynek és a Téglamúzeumnak, valamint jobbra az Érseki Palota. Az Érseki Palota egyes termei a látogatók számára is nyitottak, azonban érdekesség, hogy a palota a mindenkori veszprémi érsek lakóhelye és ma sincs ez másként. A szemben álló Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ szórakozási, ismeretszerzési lehetőségekkel várja az érdeklődőket. Az épület és kiállításai, mint pl. a Halimbai Füvesszoba önmagában is izgalmasak, de érdemes figyelni az általuk szervezett programokat is.

Sétánk innen tovább vezet István és Gizella szobrához, ahol gyönyörű panoráma fogad minket. Rálátunk a Szent István Völgyhídra, alattunk a Benedek-hegy, ahová a Szent Mihály Székesegyházat megkerülve, az Ostrom lépcsőn le is ereszkedhetünk. A Benedek-hegyről sétaút vezet a Kolostorok és kerteknek nevezett Séd-völgyébe, amit az ország legszebb sétaútjának tartanak számon. Az első napon ennyi látnivaló és élmény már kicsit több is, mint amit egyszerre kényelmesen befogadhatnánk, nem beszélve arról, hogy most csak felvillantottunk néhány látnivaló-ötletet. A séd-völgyi sétánk során több hangulatos vendéglátóhelyre helyre bukkanunk: Fricska, História Kert, Patak-Party Rendezvénykert, Nosztalgia Garden és még sorolhatnánk.

A második napot szenteljük a Veszprémi Állatkertnek. Csodálatos természeti környezetben, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően modern bemutatóhelyeken zsiráfok, orrszarvúk, elefántok, fókák, pingvinek várnak, csak a legújabb kedvenceket említve. A veszprémiek állatkertjére rengeteg látnivalójával és programjaival egy teljes napot érdemes áldoznunk.

Ha beleszerettünk a királyi hangulatba, látogassunk el a páros férfi tagjához, Székesfehérvárra. Ha királyi sétát teszünk a városban a Koronázó Bazilika Romkertje, egyben Nemzeti Emlékhely kötelező látnivaló. Tényleg az az érzésünk, hogy királyaink lábnyomában lépkedünk. Szinte hihetetlen, hogy már 1031-ben is említést tettek a templomról. Itt láthatjuk a Szent István királyunk földi maradványait magába foglaló szarkofágot is. Ha innen a Koronázó térről a belváros irányába sétálunk, a patinás Városház térre érünk. Itt találjuk meg a kis vizes csobogó által ölelt Országalmát.  A szabad királyi várost jelképező városi szimbólum a szovjet katonaság bedeszkázta. 1986-ban nyerte vissza mai formáját a „koronázási ékszer".

Az Országalmától elindulhatunk a Fő utca irányába, melynek felújításáért a város Európa-díjat kapott. A Belváros leghosszabb sétálóutcáján találjuk a Patikamúzeumot, a Vörösmarty Színház épületét, az utca végén pedig a híres virágóra mutatja a pontos időt.

A Városház téren található a Püspöki Palota, az Egyházmegyei Múzeum és a Városháza. Ez utóbbi épületben tekinthető meg a Szent Korona hiteles mása. Sétánkat a Szent István Székesegyház felé folytatva a város ősi történelmi központjába jutunk. Szinte hihetetlen, hogy Géza fejedelem palotája is itt magasodott egykor. Ha tovább sétálunk, innen hamarosan egy igazi érdekességhez az Óramúzeumhoz érünk. Az órajáték délelőtt tíz órakor kezdődik és kétóránként a magyar történelem legendás alakjai bukkannak elő az óraműből. Érdemes elidőzni előtte! A sok séta után felüdülés betérni az Árpád Fürdőbe, mely a közelmúlt rekonstrukciós munkáinak köszönhetően exkluzív környezetet biztosít különleges hangulatával és gazdag wellness szolgáltatásaival. Este pedig a Szent Gellért Söröző kézműves sörei mellett tervezhetjük meg másnapi programjaink részleteit, de számos pub, klub és elegáns étterem is nyitva áll.

Hétvégénk második napját kezdjük a Bory Várban, ahol a „kövek beszélnek." Bory Jenő szobrász- és építőművész 40 nyáron keresztül építette saját elképzelései, tervei nyomán, gyakran kétkezi munkával. A Százoszlopos udvar, a Hitvesi szeretet szobra, a dísz kutak és medencék különleges látvány együttese fogadja a betérőt. Ha időnk engedi, pillantsunk be a tízemeletes panelházak tövében húzódó, skanzenként megőrzött Rác utcába. Az egykori Rácváros híres volt iparosairól, az első sorban sok vizet igénylő mesterségekről. Tímárok, csapók, vargák egykori munkaeszközeit, életmódját ismerhetjük meg.

Két város, két különböző arc, de közös múlt. Sok, sok történelem, rengeteg emlék, örömteli, múltidéző hétvégéken fenséges program.