Szigetköz: Bringások és kenusok paradicsoma

Hazánk legnagyobb szigetét, Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A térség kerékpáros és vízi turisztikai adottságok mellett bőséges kulturális kínálattal, érdekes felfedezni valókkal várja a turistákat.

Kerékpáron és lóháton

A sík területen kiépített kerékpárutakon, kisforgalmú utakon lehet bejárni a vidéket, megtekinteni a város és a falvak építészeti, természeti értékeit. Kerékpárral felfedezhetők a szigetköz egyedi élőhelyei is, jól járható földutakon, töltéseken. Mosonmagyaróvár és Győr között az Eurovelo 6 kiépített kerékpárút mentén kellemes pihenőhelyeket találunk, ahol a Szigetköz épített és természeti értékeiről is informálódhatnak a turisták.

A szlovákiai Bőst (Gabcíkovo), valamint a dunaremetei hajóállomást menetrend szerinti kompjárat köti össze, újabb izgalmas túralehetőségekkel gazdagítva az egyébként is széles felhozatalt. A Szigetköz vadállománya nagyon gazdag, őz, szarvas, vaddisznó lakja a tájat, ahol rendszeresen vadászatot szerveznek. A Szigetköz Kalandpark, valamint a Dunaremetén található vadfarm a családoknak nyújt kikapcsolódást, a lovaglás szerelmesei számára pedig lovardák kínálják izgalmasabbnál izgalmasabb túráikat.

Mosonmagyaróvár környékén három lovastúrát szervező udvart is érdemes felkeresnünk: a Szele Lovasudvart, a hédervári Lovasklubot és a Makay Lovasudvart Dunakilitin. 

Vízi utakon

A vízi túrák kedvelői végigjárhatják az erdők övezte Mosoni-Dunát és a vadregényes felső-szigetközi Dunaág-rendszert. A változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval érkezőknek. Két népszerűbb útvonal közül választhatunk. Az egyik a Mosoni-Duna Rajkától Győrig tartó, 105 km hosszú szakasza, melyet végig erdő övez.

A táv kényelmesen 4 nap alatt teljesíthető, a szállás vízparti kempingekben megoldható. A másik lehetőség a Nagy-Duna menti ártér felfedezése, melyet hosszabb-rövidebb csillagtúrákkal tehetünk meg, kiindulópontul ártéri kempingeket választva. Az idelátogatók a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetnek a vadregényes tájban. A Duna mellett több, jó fogást ígérő, telepített kavicsbánya-tó teszi Szigetközt igazi horgászparadicsommá.

Érdekesség! A Szigetközben számos híres fa kereshető fel: a hédervári Árpád fa tekintélyes méretű, több mint 800 éves kocsányos tölgy. A néphit szerint még annak a kötőféknek a nyoma is látható rajta, amellyel Árpád fejedelem a lovát hozzákötötte. A száz évesre becsült ásványrárói fekete nyárfa 520 cm kerületű, mellette kis kálvária épült. A Lipót és Darnózseli között húzódó fasor 117 vadgesztenye- és 19 platánfából álló élő „folyosó", különleges szépségű út.

Fürdővilág

A zöldövezetben, természetes folyóvizek közelében fekvő mosonmagyaróvári termál gyógyfürdő 7, különböző vízhőfokú medencével várja a látogatókat. Az itteni víz Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik, az igénybe vehető kezelések rendkívül széleskörűek: szénsavas fürdő, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, gyógymasszázs, iszappakolás segíti a regenerálódást, gyógyulást.

TIPP! Látogassuk meg a közeli kalandparkot is!

A Szigetköz szívében búvik meg a Szigetköz gyöngyszemeként emlegetett Lipóti Termál -és Élményfürdő. A nyugodt, csodálatos  természeti környezetben található komplexum két gyógyvizes medencével, úszómedencével, gyermekpancsolókkal, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, masszázselemekkel teli élménymedencével, egy 1200 négyzetméteres strandmedencével büszkélkedik – ez utóbbihoz hullámmedence, vízi vidámpark, óriás csúszdák kapcsolódnak.

Kulturális kínálat

A hagyományos múzeumi programok kedvelőit a Hansági Múzeum és a Cselley–ház gyűjteményei vezetik be a környék történelmébe, míg a természettudományos ismeretekre vágyóknak egy modernebb kiállítóhelyet, a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontot ajánljuk. A közel 300 éves volt magtár épületben egy olyan tér jött létre, ahol a látogatók közelebbről megismerkedhetnek a természettudományokkal, a négy őselem – föld, víz, tűz, levegő – segítségével.

TIPP! Szent Jakab Plébániatemlom Lébényben Magyarország jelentős középkori emléke. A templom közelében lévő régi barokk plébániaépületet turisztikai fogadóépületté alakították, itt kiállítás, egyben pihenőhely várja a zarándokokat.