A tavasz ízei a Balaton régióban

A tavasz beköszöntével az ember szinte szomjazik a friss ízekre, a zöldre, a frissre, a roppanósra. A tavasz zöldségek és gyümölcsök kánaánját hozza magával: újhagymát, hónapos retket, medvahagymát. Összegyűjtöttük a Balaton piacait, ahol nem csak ezek közül válogathatunk.

És hogy hol szerezzük be a primőröket? A kiskertünkből – vagy ha onnan nem, a régió piacain. A balatoni termelői piacok a régi idők nyugodt hangulatát idézik, ahol mindent megtalálhatunk a házilag készített kecskesajttól, juhsajttól kezdve, a pikáns házi kolbászokon, a lekvárokon és különleges mézeken keresztül egészen a hazai, vitamindús zöldségekig – gyümölcsökig.

Kép@Facebook/Krisztian Uszkiewicz

  • Tihanyi Piac Placc - lekvár, sonka, méz és minden más, főleg Balaton-felvidéki őstermelőktől, minden szombaton 14 óráig.
  • Liliomkert Káptalantóti Piac - termelői bor Badacsonyból, isteni sajtok, pogácsák és más sütemények vasárnap reggeltől esti.
  • Gyenesdiási Termelői Piac - Minden, ami egészséges, minden, ami hal, és minden, ami kézműves, hétfő kivételével bármelyik napon 16 óráig.
  • Hévízi Piac - palánta, kézműves termékek, rengeteg zöldség és gyümölcs csütörtökön és szombaton.
  • Termelői és Bolhapiac, Szántódpuszta - finomságok és régiségek minden szombaton és vasárnap 8 órától.

 

Helyi terméket helyből

A Balaton vidéke minden szempontból csodálatos - a tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zamatú gyümölcsökkel hívogatják a finom ízek, az ínycsiklandó gasztronómiai élmények kedvelőit. És akkor még nem beszéltünk, a minőségi, helyben készült finomságokról, a spájzok polcán sorakozó, a nagymama receptje szerint elkészült lekvárokról, vagy éppen a házi előállítású tejtermékekről.

A napjainkban a tónál tapasztalható gasztro-újhullám egyik legmeghatározóbb eleme a helyi termékek, helyi alapanyagok felhasználásának előtérbe helyezése. Divatosak lettek a helyi termelői piacok, ahol nem csak hangulatos, de izgalmas élmény is a portékák, helyi ízek beszerzése. 

Tihanyi Piac Placc

Liliomkert Káptalantóti Piac

Gyenesdiási Termelői Piac

Hévízi Piac

A vásárlás, fogyasztás előtt érdemes utánajárni, hogy melyek is ezek a minőségi, minden ízében helyi termékek.

Még több balatoni gasztrohír ITT