Kirándulás a Villányi borvidéken

A Villányi borvidék központja, Villány 6,5 milliárd forint értékű, óriási beruházással fejlődött világszínvonalúvá az elmúlt évtizedben. A közel fél milliárd forintból megújult BOCK Hotel Ermitage négycsillagos hotelt 2014 január 22-én Varga Mihály adta át. Nézzünk hát kicsit körül ezen a lenyűgöző vidéken!

Villányi sokadalmak

Az 1994-ben alapított, szubmediterrán vidéken futó Villány-Siklósi Borút az első és máig leglátogatottabb borútja hazánknak. A Villányi-hegység mentén a máriagyűdi kegyhelytől a palkonyai pincefaluig borkóstolók, műemlék pincék, borversenyek, rendezvények bőséges tárházával készül a borvidék számos települése.

Míg nyaranta tombol a rozé őrület – júliusban a "Fuss rozéban!" nagyon hangulatos futóversenyre, augusztusban pedig az év talán leghangulatosabb összművészeti kulturális rendevényére, az Ördögkatlanra látogathatunk el –, addig ősszel dűlőtúrákat, borkóstolókat, novemberben Márton-napi mulatságokat járhatunk sorra. Januárban már a Vince-napi pincetúrákra készülhetünk, s tavasztól őszig  számos szervezett túrán ismerhetjük meg a borvidék rabul ejtő környezetét.

Villány borai

A történelmi borvidék napos keleti hegyvonulatain termesztik a zamatos vörösborszőlőket. A legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir és a zweigelt, de szép borokat hozott a shiraz betelepítése is.

A kevésbé közismert, ám annál kiválóbb villányi fehérborokat adó fehérszőlők nagy területen, a borvidék középső és nyugati lankáin teremnek. Fő fajták az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini, a rajnai rizling és a királyleányka.

Villány pincesora, Villánykövesd és Palkonya tradicionális pincefalui mellett jelen vannak a nagy és a világtrendeket építészetileg és szolgáltatásaikban is követő vendégfogadó helyek.

Borhotelek és wellness Villányban

TIPP! Szálláskereső>> Szállodák | Panziók | Falusi- és magánszállások

Két kitűnő bor-wellness szállodája is van Villánynak, hiszen a Gere Borhotel mellett a fejlesztés során a BOCK 12 új szobával, egyedülálló 80 négyzetméteres lakosztállyal és sokoldalú wellness részleggel gazdagodott. A borkedvelők örömére új sommelier szolgáltatással is bővült a kínálat.

Rejtett kincsek nyomában

A borút nem csak a borokról szól: útközben történelmi emlékhelyek, a természet szépsége, a falvak és szőlőhegyek, a népi építészet különleges alkotásaira bukkanhatunk. 

Igazi hétköznapi csoda a palkonyai kékfestő foltvarró kiállítás a faluházban: a környék falvaiban élő asszonyok egymást tanítva, inspirálva készítették el ezeket a remekműveket.  

Érdemes az útikönyvek ajánlásától kicsit eltérni, bejárni a falvak félreeső részét is, beszédbe elegyedni a helyiekkel, felkeresni a piacokat, kisebb pincéket, kézműveseket, mint például a bólyi mézeskalácsost.