Borturizmus első kézből – interjú Gere Andreával

Június 8-án a Budapesti Borbár Túrán a fővárosi borbárokat és rajtuk keresztül Magyarország 22 borvidékét látogathatod végig. Találkozhatsz borászokkal, soha nem kóstolt, izgalmas borokkal, finom ételekkel és meglepetésprogramokkal.

 Az a célunk, hogy bepillantást nyerj a borvidékek életébe, és megjöjjön a kedved ahhoz, hogy felkeresd a kedvencedet. Gere Andrea a Villányi borvidéki tapasztalatain keresztül mesélt nekünk a borturizmusról és a borbárokról.

 

 

Miért érdemes egy borvidékre kirándulni?

A személyes élmény mindig nagyobb hatással van az emberekre. Egy-egy bortúra alkalmával kialakulnak közvetlen kötődések a pincészetekhez és a borokhoz. A vendégek itt találkozhatnak a borászokkal és érthetik meg igazán, hogy miről is szól egy borvidék és maga a borászkodás.

Mivel lehet vonzóbbá tenni az embereknek a borturizmust egy-egy borvidéken?

A borkóstolók és a pincelátogatások már önmagukban képesek nagy élményt nyújtani, szakértőknek és laikusoknak egyaránt, de ha mindez még kiegészül színes programokkal, látnivalókkal és nem utolsósorban szép környezettel, akkor tudja a legtöbbet adni az idelátogató vendégeknek.

Tapasztalsz bármilyen változást a borturizmusban?

Igen, szerencsére azt látjuk, hogy folyamatosan fejlődik a borturizmus, és mind a vendégszámban, mind az életkor szempontjából vannak változások. Nagyon örülünk, hogy a fiatalokat egyre jobban érdekli a minőségi borozás és az ehhez kapcsolódó programok, láthatóan egyre többen jönnek hozzánk, Villányba is. 

Mit jelenthet egy borvidéknek a borturizmus?

Nagyon sokat. Egyrészt olyan reklámot, amit nem lehet megvenni, hiszen akik jó élménnyel távoznak egy borvidékről, azok ajánlani fogják másoknak is, és később keresik majd annak a borait. Másrészt így átadhatja a borvidék és az adott pincészet az üzenetét, a filozófiáját, és a borászok személyesen is találkozhatnak a borfogyasztókkal.

Mit gondolsz a budapesti borbárok szerepéről?

A borbárok jelenléte mindenhol fontos. Nagyrészt nekik köszönhető, hogy már a fiatalabb generáció is érdeklődik a borok iránt, és kedvet kapnak ahhoz is, hogy akár személyesen elutazzanak egy-egy borvidékre. Villányban kifejezetten látványos a 30-40-es korosztálynak mint borszerető közönségnek a jelentős növekedése.

Mi tetszik neked leginkább a Budapesti Borbár Túra koncepciójában?

Az összefogás, ami – mint minden területen – a magyar bornál is nagyon fontos, ám mégis mindenhol megmaradnak az egyedi arculatok, hiszen az összes borbár, az összes borvidék különböző. Ezen az estén mindenki, aki részt vesz a Budapesti Borbár Túrán, úgy tesz a magyar borért valamit, hogy közben jól érzi magát.