Gyógynövény mennyország Zánkán

2015 tavaszán nyitotta meg kapuit Zánkán a Gyógynövény-völgy, melynek célja a Balaton-felvidék egyedülállóan sokszínű gyógynövényflórájának bemutatása. A látogatóközpontban 21. századi módszerekkel ismerhetjük meg a pici virágok illatát, felhasználását és feldolgozását.

A 7000 négyzetméteres parkban évszaknak megfelelően több mint 500 növényfajjal találkozhatunk, ezek között találhatók egynyáriak, kétnyáriak és évelők is, az egészen pici virágoktól bokrokon, cserjéken át hatalmas fákig. De nemcsak nézhetjük ezeket a növényeket, hanem meg is érinthetjük őket!

A gyógynövény manufaktúrában pedig ezek hasznosításával és feldolgozásával is megismerkedhetünk, sőt mi magunk is kipróbálhatjuk, hogy készítsünk gyógynövényes termékeket.

Izgalmas helyszínnek ígérkezik a vízi kert és a relax-gyep, vagy a vakok kertje. Természetesen a modern kor kötelező elemei sem maradhatnak el, úgy, mint: vetítőterem, kávézó, ajándékbolt.

A bemutatás mellett az oktatásnak is fontos szerep jut, sokat megtudhatunk az ökoturizmusról, a fenntartható fejlődésről és a környezettudatos magatartás jelentőségéről. Ehhez kapcsolódóan speciális programokkal várják az osztálykirándulások, csapatépítő tréningek, táborok résztvevőit, valamint több egyetemmel karöltve számos kutatáson, faj- és génmegőrző projekten dolgoznak közösen.

A zánkai Gyógynövény-völgy megépülésével egy olyan újabb látnivaló nyílt a Balaton-felvidéken, amely a nyári hónapokon kívül is kihagyhatatlan úti céllá teszi a Balatont, fekvése miatt könnyen beilleszthető gyalog- és kerékpáros túrák állomásaként, újszerű tematikájának köszönhetően pedig minden korosztály számára tud újat, izgalmasat mutatni.  

További részletek a kiállítóhely honlapján olvashatók.