Hátizsákos védjegyet kapnak az ifjúsági szálláshelyek

Február 18-tól április végéig országos roadshow-n ismerhetik meg az érintett szolgáltatók az ifjúsági szálláshelyek új minősítőrendszerét. A hátizsákos jelzéssel ezentúl ugyanis az ifjúsági szálláshelyeken is garantált minőséget várhatunk a szállodák csillag vagy a falusi szálláshelyek napraforgós jelzésének mintájára. Lássuk a részleteket!

Nem csak a szállodák, falusi szálláshelyek, vendégszobák-vendégházak, kempingek, üdülőház telepek, vízi megállóhelyek és fürdők rendelkezhetnek nemzeti tanúsító védjeggyel ezentúl, hanem az ifjúsági szálláshelyek is.

A többi védjegyhez hasonlóan a szálláshely és annak szolgáltatásai értékelésekor hasonló szempontokat vesznek figyelembe, mint a szállodák vagy a falusi szálláshelyek esetében, így számítani fog az épület kialakítása, a szobák berendezése, tárgyi felszereltsége, a kiegészítő-, illetve szabadidős szolgáltatások kínálata, a biztonságot szolgáló felszerelések mibenléte, illetve a személyzet kedvessége, hozzáállása is. 

A védjegyrendszer célja, hogy egyértelmű módon tájékoztassa a vendéget arról, hogy az általa megfizetendő árért milyen szolgáltatási színvonalra számíthat. Nagyobb összefüggésében pedig  a turizmusért felelős miniszter által alapított díj "nem csupán az egyes szálláshelyek iránti bizalmat erősíti, de szélesebb összefüggésben javítja valamennyi szereplő versenyképességét, hozzájárulva a hazai turizmus fejlesztésének stratégiai céljaihoz." 

Az ifjúsági szálláshelyeken tehát ezentúl hátizsákos jelzésekkel (védjeggyel) találkozhatunk: a minőséget  egy, kettő, illetve három hátizsák fogja garantálni, melynek pontrendszerét a  Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége dolgozota ki a vonatkozó kormányrendelet alapján. A kategóriánként elérhető pontok több szempont szerint állnak össze, és már az egy hátizsákos minősítéshez is minimum 140 pontot kell gyűjtenie a szálláshelynek. 

Alapkövetelmény lesz többek között a recepció, a szemétgyűjtés, az ivóvíz, a főzésre alkalmas, felszerelt konyha, de a nemek szerint elkülönített hálótermek is. A legmagasabb kategóriában már szelektív szemétgyűjtés, megújuló energiahasználat és minimum 8 szabadidős program meglétén felül olyan kényelmet szolgáló berendezési tárgyakkal is rendelkezniük kell, mint a sötétítő függöny, de követelmény szabályozható fűtés is.