A Sárkány városa, Nyírbátor

Valószínű, hogy 2012 nem csak az ázsiaiaknak volt a Sárkány éve, hanem a nyírbátori Sárkány fürdő is sikeres esztendő elé nézett. A gazdagon felszerelt wellness részleg, az igényes termálkemping, a minősített gyógyvíz testi-lelki feltöltődést garantál.

A Hit és egészség projekt keretében felépült Sárkány Wellness és Gyógyfürdő egyaránt otthont ad a minősített gyógyvízzel bíró termálfürdőnek és uszodának, valamint a térség leggazdagabban felszerelt wellness részlegének, gyógyászati tömbnek, valamint az egész évben működő termálkempingnek is.

A tóval, erdővel övezett környék sugározza a nyugalmat, a békeséget. A télen-nyáron üzemelő apartmanháznak szomszédságában sátorhelyek, lakókocsi-beállók jelzik, hogy abszolút ellátásra számíthatnak a kempingezni vágyók. Lehet itt horgászni, grillezni, bográcsozni, strandröplabdázni, focizni, vagyis minden adott a természetközeli feltöltődéshez, a szabadság élvezetéhez.

A fürdőn túl számos egyéb érdekes látnivaló is akad Nyírbátorban. A város története szorosan összenőtt birtokosaival, a Báthori famíliával. Tulajdonosai folyamatosan építették, gyarapították, amelynek jóvoltából a magyar középkor egyik relikviákban leggazdagabb településévé lett.

A Minorita templom építkezését a török ellen vívott sikeres csata zsákmányából kezdték meg. A barokk stílusú templom fő látványossága a Krucsay oltár, amelynek építtetője Krucsay János, aki hűtlen feleségét kivégeztette. Utóbb, engesztelésül emeltette a Jézus utolsó óráját idéző Passió oltárt.

Magyarország egyik legszebb gótikus emléke a református templom, amelynek építését Bátori István erdélyi vajda kezdte el, 1480-ban. Szomszédságában 1640-ben épült föl az a fa harangtorony, amelynek különlegessége, hogy csapolással, szeg nélkül készítették.

A két középkori templomot összekötő sétány szemlélője nemcsak a város történetét ismerheti meg behatóan, hanem a középkori Európa fontosabb szereplőt is.

A Báthoriak hajdani udvarházából felújított Várkastélyban található Panoptikumban elénk tárul a város és hajdani birtokosainak históriája.

Legfontosabb része a Báthori Erzsébet életét illusztráló tárlat, akinek emlékét úgy idézik fel, hogy a látogatóra bízzák az igazságtételt. Döntsék el ők, bűnös vagy ártatlan volt a középkor leggazdagabb magyar asszonya. A múzeum legbecsesebb darabja az 500 éves stallum, a középkori bútorművészet legszebb emlékének bemutatása.