Világörökségünk a Hortobágy

A Világörökség részeként számon tartott Hortobágy az otthona a régi pásztorvilágot felelevenítő gulyásoknak, pásztoroknak, csikósoknak és hűséges segítőiknek, a puliknak és komondoroknak.

A természetes eredetű, szikes pusztáin legelésző, ősi háziállatfajtáknak, a szürke marhának, racka juhnak egykori hatalmas állományai mára megfogyatkoztak, mégis különleges látványt nyújtanak. A régi pásztorvilág emlékeit ma már inkább múzeumok és a csárdák őrzik, de azért ma is lenyűgöző a délibáb, a csikósok és gulyások tudománya, a pacsirták éneke, a slambuc íze, no és a Hídivásár forgataga.

A Hortobágy rendkívül gazdag és különleges állatvilágát az utóbbi évszázadban fedezte fel a tudomány és a nagyközönség. Ma már ez képezi az egyik fő vonzerőt. Az őszi daruvonulás harsogó madártömegei különös, felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a látogatót, talán ezért is választotta a Nemzeti Park jelképéül ezt a madarat. A park látogatóközpontja számos lehetőséget kínál a nemzeti parkba érkező turisták számára. A látogatók természetrajzi kiállításon tekinthetik meg a puszta természetrajzát és gazdag élővilágát. A Kézművesudvarban a vidékre jellemző kézműves mesterségekkel lehet megismerkedni, de lehetőség van itt kerékpárbérlésre is.

A Mátai Ménes gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományaival különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti ménesei sorában. Ismertségét a hortobágyi csikósok lovasművészete és a nóniusz fajta teremtette meg. Napjainkban nemzetközi hírű lótenyésztő, rendezvény- és turisztikai központ. Szervezett programjai közül legnépszerűbb a puszta természeti értékeit, pásztorhagyományait, csikósait, és a tájra jellemző őshonos állatokat bemutató pusztai fogatozás.

A Hortobágyi-halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják. Az elmúlt 35 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg a tavakon, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelyévé lett. Az itt kialakított tanösvényt az ökoturisták bejárhatják gyalogosan és kerékpárral is (belépés csak nemzeti park belépőkártyával!), de a kényelmesebbek részére rendelkezésre áll egy kisvasút is, amellyel a halastórendszer távolabbi részei is elérhetőek.

A közel száz éves tógazdaság vízrendszerének, élővilágának, ipartörténeti emlékeinek megismerése mellett érdemes betérni a Pusztai Állatparkba, ahol a Kárpát-medencében élő régi magyar háziállatfajtákat, azok tartásának különböző módjait és tárgyi eszközeit mutatják be.

A Pásztormúzeumban a XIX.–XX. század fordulóján élt pásztorok mindennapjainak legfontosabb részei elevenednek meg. A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá.

A Kilenclyukú Híd tövében található a Nagycsárda, amely több mint 300 éve várja a megpihenni, falatozni vágyó utazókat.  A csárda történetét, a vándorok életét, a pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítás is látható az egykori vendégszobákban, amelynek megtekintését ugyancsak kár lenne kihagyni.