Irány Debrecen

A „Kálvinista Rómaként" emlegetett alföldi várost ma már többnyire kultúrától pezsgő nagyvárosként ismerik. A történelmi település jelképe a kéttornyú református Nagytemplom. A műemlékekben bővelkedő cívisváros nemzetközi hírű rendezvényeivel hívja fel magára az utazóközönség figyelmét.

A minden évben augusztus 20-án megrendezett Debreceni Virágkarnevál több mint négy évtizede vonzza a városba a látogatókat. A nagy múltú és egyben az ország egyik leggazdagabb kulturális-történelmi gyűjteményét bemutató Déri Múzeum felújítása az idei év nyarára fejeződik be, interaktív látogatói élmények sokaságát garantálva.  

Az 1538-ban alapított, 600 000-es könyvtári állománnyal rendelkező, több ereklyét és egyháztörténeti ritkaságot felvonultató Református Kollégium mellett a régió legnagyobb művészeti galériája, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kínál katartikus élményt a kortárs művészetek iránt érdeklődőknek. Több mint 3000 négyzetméternyi kiállítóterével évente mintegy tíz időszaki kiállításnak, a kávézó, a belső kert és a fogadótér révén pedig rengeteg társművészeti programnak ad otthont. Gyűjteményének alapját a tíz évre letétbe helyezett Antal–Lusztig-gyűjtemény, az egyik legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti kollekció adja. A tárlatokon túl múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, koncerteknek, irodalmi esteknek, vetítéseknek kedvelt helyszíne. Kelet-Magyarországon nem találunk a 13000 m2 alapterületű Kölcsey Központnál nagyobb és modernebb konferencia-központot.
 
A várost félkörívben ölelik körül a 10 km-re keletre található Erdőspuszták. Egyik legjobban kiépített pihenőcentruma, a Vekeri-tó ad otthont július végén a Campus Fesztiválnak, mely nem csak zenei programokat kínál, hanem fontos szerepet kap a sport, a mozi, valamint a tudomány és a művészetek is. A Bánkon található Erdőspusztai Bemutatóház kiállításai és arborétuma a táj jellegzetes növény- és állatvilágát ismerteti meg a látogatóval. A Hármashegyi Pihenőközpont gyönyörű erdei környezetben fekszik Debrecentől 17 km-re. Domborzati viszonyai nem a megszokott alföldi táj képét mutatják (innen származik a hegy elnevezés is). Legmagasabb pontján kilátóból lehet csodálni a tájat. Kedvelt túrázó és kirándulóhely, amelyre az ország egyik legrégibb erdei kisvasútján, a Zsuzsi-vonaton is eljuthatunk érintetlen erdei tájakon, turistautak mentén. A vasúttal párhuzamosan kerékpárút is vezet.
A város tüdejének nevezett Nagyerdőn található az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont, ahol termálfürdő, fedett uszoda, strand, fedett mediterrán élményfürdő, gyógyászati részleg, wellness-sziget, thai masszázscentrum, és magyaros ételspecialitásokat kínáló éttermek biztosítanak komplex szolgáltatást a vendégek részére. 
Az egész évben nyitva tartó gyógyfürdő nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos, brómos, konyhasós, lúgos kémhatású gyógyvize reumatikus, bőrgyógyászati betegségek, és nőgyógyászati problémák enyhítésére kiválóan alkalmas. Különösen kedvelt az úgynevezett váltófürdő, mely az érrendszer regenerációjában játszik fontos szerepet.
 
A Nagyerdei Kultúrparkban található az első magyar vidéki állatkert, amelynek alapításkori kicsiny területe ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának mintegy 1500 példányát.