Hajdúszoboszló: pihenés Észak-Alföldön

Hazánk leglátogatottabb termálvízzel rendelkező fürdővárosa, Hajdúszoboszló, melyet a reumások mekkájakánt is ismerhetünk. A mediterrán hangulatú kisváros legnagyobb attrakciója, hogy itt található Közép-Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.

30 hektár területen szabadtéri strandfürdő és aquapark, 15 000 m2-en fedett élményfürdő, valamint gyógyfürdő biztosítja a szórakozást, a wellnesst és a gyógyulást egész évben a család minden tagja számára.

1. NAP – Péntek: Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló városa autóval Budapest felől az M3-as és az M35-ös autópályán, valamint a 4-es főútvonalon könnyen megközelíthető, de a fürdővárosba vonattal is érkezhetünk, hiszen Hajdúszoboszló megállóhelyként szerepel mindegyik gyors vonat és InterCity járat menetrendjében. A szálláshely elfoglalását követően az utazás fáradalmait a helyi gyógyfürdőben pihenhetjük ki. A hajdúszoboszlói gyógyvíz 34, 36 vagy 38 Celsius fokos vízében nemcsak fáradt testünk, de lelkünk is felfrissül. A feltöltődést követően ajánlott felkeresni a helyi éttermek egyikét, hogy a hajdúsági gasztronómia jellegzetes ízeit is megismerhessük.


TIPP! Interjúnk a gyógyfürdő igazgatójával itt olvasható!

2. NAP - Szombat: Hajdúszoboszló

Másnap délelőtt városnézésre indulunk gyalogosan Hajdúszoboszlón, az út során körbejárjuk a fürdőkomplexumot és eljutunk a város főterére is, ahol a fürdőváros műemléki épületeit láthatjuk, mint a Városháza, az Erődfal, a régi Kis Bika vendéglő épülete.

Ezt követően érkezünk meg a város múzeumi utcájában, ahol a helyi Bocskai István Múzeum tárlatai, helytörténeti-, valamint retró kiállítás tekinthetőek meg. A város fejlődését bemutató kiállítás az idei évtől kezdve megújulva várja a látogatókat, méghozzá interaktív bemutató elemekkel. A helyi értékek mellett a modern művészet is képviselteti magát a Nemzetközi Modern Múzeum falai között. Itt Picasso, Le Corbusier, Braque és Vasarely mellett kortárs magyar geometrikus művészek, valamint Rácz György szobrászművész állandó kiállítása látható.

A délután folyamán az  élményfürdő tematikus medencéiben pihenjük ki a városnézés fáradalmait, a fürdőzés élménye a wellness kezelésekkel és a különböző típusú szaunák nyújtotta kényeztetéssel egészülhet ki.

>>TIPP! Hajdúszoboszló akár kerekesszékkel is bejárható!

3. NAP - Vasárnap

Mielőtt hazaindulnánk, ismerkedjünk meg a hajdúsági hagyományokkal is. A Csanády téren található Hajdúszoboszló legidősebb népi lakóháza, a Csanády ház, mely a hajdani Csanády birtokon helyezkedik el, innen is kapta nevét. A ház legszebb része a hármasívű oldaltornác, mely a felújítást követően is megőrizte eredeti formáját. A portán 3 épület van a Csanády ház, a Borozó és a Pince.

Hajdúszoboszló másik népi műemléke a Vasvári Pál utcán található Czeglédy ház, mely egy régi hagyományos családi ház volt, jelenleg Gazdaház Múzeum néven látogatható. A múzeumban megismerkedhetünk a népi gyógyítással, régi eszközökkel, használati tárgyakkal, melyek ki is próbálhatóak a háztartási bemutatók alkalmával.

Hajdúszoboszló Tájház 2011-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Wesselényi utca 37. szám alatt autentikus parasztházban tekinthetőek meg a régi időket felidéző tárgyak. A nagymamáinknál töltött kellemes időre emlékeztethetnek a régi bútorok, csipketerítők, fali órák, konyhai eszközök, melyek mind a tulajdonos gyűjtőmunkájának eredményeként kerültek a tájházba.