Kiránduljunk a beregi tájon!

Strandolhatunk, templomokba leshetünk be és akár quadozhatunk is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ha csak három napunk van rá, hogy megismerkedjünk az ország valamelyik tájegységével, irány Vásárosnamény!

1. nap -- Fedezzük fel a környéket!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy autóbusszal vághatunk neki a közös túrázásnak, feltétlenül szakítsunk időt arra, hogy bejárjuk a város környékét. Kezdjük a kirándulást Kisvárdán, a XV. szászadban épült vár romjai között, ahol nyáron egymást érik a programok és a fesztiválok - ha szerencsénk van, érkezésünkkor is találunk néznivalót. A várlátogatáshoz a csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges, azonban ha szükségét érezzük, akár szakvezetést is kérhetünk.

A volt zsinagóga épületében különleges hangulatú kiállítást élvezhetünk. Itt, a Rétköz Múzeumban találhatjuk például a várban végzett ásatásokkor előkerült különböző értékeket, a környékről gyűjtött népművészeti alkotásokat, sőt egy falusi kovácsműhely utolsó emlékeit is.

Nagyecseden a Péchy László szivattyútelepen megnézhetjük, hogyan csapolták le az Ecsedi Lápot. A Gőzüzemű szivattyútelep működésén túl más technikatörténeti érdekességekkel is megismerkedhetünk, ilyenek például a különböző földmérési eszközök, vagy az árvízvédelemnél alkalmazott eszközök is.

Mátészalkán szintén egy technikai érdekességet, a Közlekedési Múzuem Vasúti Helytörténeti Gyűjteményét találjuk. A kiállítás a környék vasúti közlekedését mutatja be, és a csoportok szintén bejelentkezéssel látogathatják.

A délutánt az izgalmaknak szentelhetjük: a vásárosnaményi quad-park csoportos kedvezménnyel készül a kalandvágyó társaságok érkezésére, külön erre a célra fejlesztett járműveiket pedig gyerekek is kipróbálhatják.

2. nap – Emlékek között

A második napon igazán megható kirándulást tehetünk a környező települések emlékei között: Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc síremlékét csodálhatjuk meg a különös hangulatú, csónakos-kopjafás temetőben. A stilizált, csónakban fekvő embereket ábrázoló fejfák közül méltóságteljesen emelkedik ki a Himnusz költőjének urnája.

Közép-Európában is ritkaságnak számít a Túristvándi Vízimalom. A népies hangulatú épület különlegessége, hogy a köveket meghajtó kerekekre nem felülről folyik a víz, a lapátkerekek a folyóba merülnek. Az egykor több tucat család kenyerét biztosító műtárgy múltját ma már malomtörténeti kiállítás mutatja be.

Szintén malmot láthatunk Tarpán, méghozzá az egyetlen lóval mozgatott szárazmalmot, amely a Tiszántúlon fennmaradt. Tarpa egyébként Esze Tamás kuruc brigadéros szülőfaluja, akiről a településen szoborral emlékeztek meg.

A tákosi református templom a nép hitének erősségét szimbolizálja. A paticsfalú templomot abban az időben építette a falu lakossága, amikor Mária Terézia a katolikus hit védelmében megtagadta a reformáció híveitől a templomok építéséhez szükséges követ és téglát. A „sárból és fából" épült templomot éppen ezért „mezítlábas Notre Dame"-ként is szokták emlegetni.

3. nap – Egy kis móka

A Bereg történetével való ismerkedést érdemes a vásárosnaményi Tomcsányi Kastélyban zárni. A négy tornyos, oszlopos tornácos műemlék épületet 2007-ben teljes egészében megújult. A Lónyai család egykori rezidenciáján még maga a II. Rákóczi Ferenc is megszállt, itt adta ki a „naményi pátenst", amely hadba szólította a szabolcsi nemességet. a kastélyban található  környék helytörténetét bemutató Beregi Múzeum kiállítása is, ahol például a beregi hímzést és a rendkívül gazdag vaskályha és öntöttvas-gyűjteményt csodálhatjuk meg. Csoportoknak a múzeumba előzetes bejelentkezés szükséges, és akár tárlatvezetést is igényelhetünk.

A kirándulásunkat Gergelyiugornya vízi vidámparkjában zárhatjuk, ahol hullámmedence és fóka show gondoskodik arról, hogy biztosan jól szórakozzunk. A legbátrabbak a különlegesen gyors shutten csúszdát is kipróbálhatják – a 67 km/órás suhanás biztosan maradandó élmény lesz.