Kuriózum: a Nyíregyházi Állatpark

A fenti számot nem érdemes tárcsázni, hiszen nem is egy telefonszám, hanem a Nyíregyházi Állatpark tavalyi látogatóinak száma. Ilyen sokan váltottak belépőt 2011-ben az ország legdinamikusabban gyarapodó állatkertjébe.

Hogy ez sok vagy kevés, azt könnyű megítélni, hiszen ezzel az eredménnyel A Nyíregyházi Állatpark a vidéki közgyűjtemények legjobbjának bizonyult a 35 hektáros terület, ami napjainkban már több mint négy és fél ezer állat lakóhelye a hangyától az elefántig.  

A kuriózumok között említhető, hogy Magyarországon csak itt található meg mindkét elefántfaj: az 5 afrikai mellett 3 ázsiai is. Persze korántsem együtt! Ez ugyanis szigorúan tilos. Az állatvilágban járatosak jól tudják, hogy e két faj azért nem tartható egy kifutóban, mert egyiküket olyan betegség fenyegetheti, amellyel szemben a másiknak nincs védettsége. Az ormányos lakók egyébként rendkívül nyugodtak, szeretik ha zajlik körülöttük az élet, és imádják ha a vendégek magukkal együtt fotózzák őket.  Kevesen tudják, de a kitartó munka eredményeként a nyíregyházi park 2011 végén megkapta azt a hozzájárulást, amelynek köszönhetően a közép-európai térség elefánttenyésztő központjává vált.

Ugyancsak itt él az afrikai és az ázsiai rinocérosz, nem is csoda hát, hogy az ország egyik legteljesebb vastagbőrű gyűjteménye található Nyíregyháza-Sóstón, ám ugyanez mondható el a medvefélékről és a nagymacskákról is. Utóbbiak között csak itt él fehér tigris pár, és ugyancsak párját ritkító a komodói varánusz pár is.

Az Ócenárium félmillió liternyi tengervizet tartalmazó medencéjében hat cápa, a homoki tigriscápa, a fehérfoltú szirticápa, a feketeúszójú szirticápa, a dajkacápa, homokipadi cápa, és bambuszcápa látványában gyönyörködhetünk. Legutóbbi esetében külön érdekesség, hogy az Ócenárium munkatársainak sikerült szaporítaniuk is őket. Nem kellett más hozzá, mint folytonos megfigyelés, hogy mikor rakja le ikráit az anya. Ezeket összegyűjtve és egy speciális akváriumba helyezve, a néhány hétnyi vizsgálódás után megjelenő apróságokat időben elkülönítve, gondoskodni kellett a megfelelő táplálásukról. Lám ilyen egyszerű ez az akvarisztika.

Az Ócenárium épületének fő rendszere az a számítógép által vezérelt speciális kupola, amelynek intelligens fólia-paplan borítása a pekingi olimpia uszodájának borításához hasonló technológiával rendelkezik.  Automatikusan alkalmazkodik a kinti és benti hőmérséklethez, átengedi a fontos fényt, a dzsungel hangulatát idézi, bizonyos időközökben dörög és villámlik, mi több még úgy zuhog is, mintha a trópusi esőerdő kellős közepén járnánk.  A 3 emeletes Zöld Piramis így valóban a Délkelet-Ázsia esőerdejének atmoszféráját idézi, pláne, hogy a 15 méter magasból alázúduló víz szomszédságában komodói sárkányok, orángutánok nem mindennapi látványa tárul elénk.  Tarzan ösvényére lépve pedig bekukkanthatunk a gorillák és a zsiráfok, valamint afrikai társaik otthonába.