Délibábok bűvöletében Hortobágyon

A világon egyedülálló hortobágyi táj tökéletes simaságú pusztaság, Európa legnagyobb kiterjedésű épen maradt legelője. A táj sajátos, időtlen nyugalmat áraszt, a helybeliek úgy mondják, a puszta senkit nem hagy közömbösen.

Akit megérint a varázsa, menthetetlenül beleszeret, aki nem hallja meg a végtelen rónaság néma muzsikáját, az sohasem fogja szívébe zárni.

Pedig a puszta, melynek szikes talaján „kivirágzik a fehér sziksó", ezernyi csodát rejt. Füves legelői őshonos állatokat hizlalnak: itt legel a szoborszépségű szürke marha, a csavart szarvú magyar rackabirka, az értékes húsú és egészséges szalonnájú mangalica sertés. Több száz madárfaj fészkel vagy vonul át e tájon, a szerencsés természetbúvár gólyákat, darvakat, vadludakat, vadkacsákat, kanalas gémeket, kócsagokat pillanthat meg az ég messzi kékjében, vagy a nádasok, mocsarak rejtekében.  A síkságon legelésző lovak és a vágtató, porfelhőbe burkolózó ménes igéző látványa festő ecsetjére kívánkozik, csakúgy, mint a puszta útjelzői, a múlt levegőjét idéző gémeskutak. Egyedülálló természeti jelenség a hortobágyi délibáb, csalóka látomás, mely feje tetejére állítja a pusztai panorámát.

A Hortobágyi Nemzeti Park, hazánk első és legnagyobb nemzeti parkja nemcsak a végtelen rónaságot jelenti, hiszen a hortobágyi halastavak, a mocsaras, zsombékos területek éppúgy a nagy alföldi pusztaság részei, mint a szikes legelők. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1999-ben a Világörökség részévé nyilvánította a Hortobágyot, mely a természet és az itt kialakult hagyományos pásztorkultúra harmonikus együttélésének kiemelkedő példája. Tanösvények, bemutatóházak hozzák közel a Hortobágy páratlan élővilágát, s teszik időtlenné ember és természet találkozását. 2006-ban nyitotta meg kapuit a Látogatóközpont és Kézművesudvar. 2008-ban Hortobágy és térsége elnyerte a „Kiváló Európai Desztinációk" (EDEN) program keretében meghirdetett „Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja" címet.

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar számos lehetőséget kínál a nemzeti parkba érkező turisták számára. Teljes körű információt kaphatnak a térség turisztikai programlehetőségeiről, szállás- és vendéglátóhelyeiről. Megtekinthetik a puszta természetrajzát és gazdag élővilágot bemutató természetrajzi kiállítást. A Kézművesudvarban megismerkedhetnek a vidékre jellemző kézműves mesterségekkel. A mesterek termékeit és egyéb, a nemzeti parkból származó terméket megvásárolhatják az ajándékboltban. Megközelítés: Hortobágy központjában, a 33-as út mentén, a nagycsárda szomszédságában.

A Pásztormúzeum bemutatja a XIX–XX. század fordulóján élt pásztorok mindennapjainak legfontosabb részeit. Élethű bábukkal kialakított élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével hozza „megérinthető" közelségbe az eltűnt, de nyomaiban még felfedezhető világot.

A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá. Itt megtekinthetők a szíjgyártó, a fazekas, a csizmadia, a kovács, a fafaragó, a szövő, a szűr- és subakészítő, valamint a kosár- és gyékényfonó mesterek korhűen berendezett műhelyei.

A Hortobágy-halastavi bemutató terület Közép-Európa legnagyobb madárnyugvó és pihenő helye. Itt megfigyelhető a Hortobágyon eddig előfordult madarak jelentős része. A Velencei-tó méretű tórendszer belső részeit kényelmes, egyúttal izgalmas módon barangolhatjuk be a Halastavi Kisvasúttal. Vadludak, vadrécék, gémfélék, kormoránok csapatai szállnak a víz fölött. Útközben a mocsaras részeken lustán dagonyázó bivalycsordára találunk. A szerencsésebb látogatók olyan itt élő állatokra is felfigyelhetnek, mint a vidra, hermelin, menyét, mocsári teknős vagy vízi sikló.  A kisvasút Hortobágy-Halastó Állomástól indul, és három megállóhelyen lehet fel- és leszállni, ahol a madármegfigyelő tornyokból nézelődhetünk, távcsövezhetünk, fényképezhetünk.

A nemzeti park tavasztól őszig olyan vezetett túrákat kínál, melyek az adott időszak jellegzetességeit kiemelve mutatja meg a Hortobágyot.