Rügyfakadástól lombhullásig

Az Észak-alföldi régió nagyon változatos programkínálattal várja a természet szerelmeseit. Tavasztól őszig, rügyfakadástól lombhullásig válogathatunk a könnyű, családias, és a nehezebb túrák között.

Hortobágyon kalandozva a világörökség részesei lehetünk, vízitúrázhatunk a vadregényes Tiszán, kerékpárral végig tekerhetünk a hűsítő Tisza mentén, romantikus arborétumi séták során akár még szerelembe is eshetünk.

A Hortobágy név sokak számára ismerősen hangzik: egyszerre jelenti a tájat, az azt átszelő folyót, az önálló községként működő települést, és egyben Világörökség helyszínt is. Európa legnagyobb kiterjedésű épen maradt nyílt pusztája, a szinte érintetlen szépségű természet az ősi növényvilággal ma is rengeteg érdeklődőt vonz.

Itt található a történelmi Magyarország leghosszabb (167 m) közúti kőhídja, az 1827 és 1833 között klasszicista stílusban épült Kilenclyukú híd. Lábánál áll a XVII. Század végén épített, többször átalakított Hortobágyi Nagycsárda, ahol a helyben tenyésztett, biominőségű szürke marhából, bivalyból, mangalicából, rackajuhból készült ételspecialitások szerepelnek a kínálatban.

A község központjában a Hortobágyi Nemzeti Park Oktató- és Látogatóközpontja várja a vendégeket. A háromszáz éves múltra visszatekintő Mátai Ménes Magyarország egyik lótenyésztő központja. A látogatók számos, a puszta világához kapcsolódó program közül válogathatnak: pusztakocsikázás, lovaglás, istállólátogatás, fazekas műhely bemutatása. A hortobágyi halastavak teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll.

Az igazi látványosságot kínáló táj a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területein várja a természetjárókat, a nagyközönség számára is nyitott területeket akár kisvasúton is megközelíthetjük. 2008-ban Hortobágy lett ''Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja'', ami szintén bizonyítja a táj sokszínűségét, természeti és kultúrtörténeti értékét.  

A régión végighaladó Európai Kerékpáros Vándorút Hálózat 11. számú útszakasza az Alföld kerékpáros főutcájának is nevezhető. Az Európa legészakibb pontjától (Nord-Cap, Norvégia) induló és Athénig vezető 6 ezer kilométer hosszú kerékpárút Magyarországon átvezető mintegy 400 kilométer hosszú szakaszán kis forgalmú utakon és jó minőségű, szélesen aszfaltozott gátakon biztonságosan lehet kerékpározni. A Felső-Tisza vidékét akár 3 nap alatt is kényelmesen bejárhatjuk, miközben megismerhetjük a térség egyedülálló örökségeit.

A Tisza az egyik legjobb „táptalaja" a magyarországi víziturizmusnak. Különösen a Felső-Tisza vidékén népszerűek a kajakos, kenus túrák, ugyanis hazánk második leghosszabb folyójának ez a szakasza a leggyorsabb, a legtisztább és a legérintetlenebb. Kezdők és haladók egyaránt válogathatnak a vízitúra-szervezők programkínálatából, az egynapos vízitúrától kezdve az egyhetes evezésig. Tetszés szerint lehet csatlakozni a Nemzetközi-Tisza Túrához (július), amely a legnagyobb hazai vízitúra.

Hétvégi kiruccanásokhoz, romantikus sétákhoz ajánljuk a régió arborétumait. A Tiszazug gyöngyszeme a Tiszakürti Arborétum. Püspökladány egyedülálló természeti látnivalója a farkasszigeti erdő és a területén fekvő közel 80 éves arborétum, ahol közel 700 fajta növény található, növényi ritkaságokkal. Európai hírű a Debrecen Egyetemi Botanikus Kert kétezer fajt, tízezer növényt képviselő kaktuszgyűjteménye.