Induljon a Szatmár-beregi ízutazás!
Az ízutazás Tarpán kezdődik egy a 19. századi tornácos kóstolóházban, amely pálinkatörténeti múzeum is egyben. Itt a kóstolgatást – előzetes bejelentkezéssel – akár pálinkavacsora keretében is élvezhetjük. Váltsuk fel kis időre az elő- és főételhez kortyolgatott borokat a különféle ízvilágú pálinkákra, s megtapasztalhatjuk, hogy a tüzesebb nedű miképpen szelídül a megfelelő szakértelemmel készített gasztronómiai fogások mellé.
Különleges kalandot ígér Magyarország legszebb fekvésű pálinkafőzdéje, a panyolai Elixír Kóstolóház.
A ház kóstolótúráin mindent megtudhatunk, amit a pálinkafőzésről tudni érdemes:bemutatják a főzde mesébe illő, legendás történetét, a vendégek végigkísérhetik a gyümölcs útját a fától a palackig, s szakember vezetésével nyerhetnek betekintést a pálinkakészítés titkaiba.
A csaknem 30 fajta kézműves panyolai pálinka kóstolgatásához elsősorban helyi termékeket, jellegzetes, szatmári ízeket kínálnak, ilyen a kötött tésztaleves, a szatmári töltött káposzta vagy a panyolai baba névre hallgató, szilvalekvárral töltött csavart fánk, melyet bioalmafröccsel vagy mézes bodzaszörppel is leöblíthetünk le.
©Panyolai Elixír Pálinkakóstoló - Panyolai.hu
A tanyasi világ hagyományait megismerve a Zsindelyes pálinkákat is megkóstolhatjuk a Nyírségben lévő Zsindelyes tanyán, amelynek pálinkatúráján a látogató nem csak a modern pálinkafőző berendezésekkel és gyümölcsfeldolgozókkal ismerkedhet meg. Kóstolóházuk szinte főzdemúzeumként is szolgál, hiszen az ipartörténeti, tárgyi emlékek a régmúlt idők pálinkafőzéséről árulkodnak, míg a kihelyezett képek a Zsindelyes Pálinkafőzde történetét mesélik el.
Délebbre, a Tiszazugban a Szicsek egy új, modern, minden igényt kielégítő látványfőzdével, különböző rendezvények lebonyolítására is alkalmas pálinka-kóstoló teremmel, és a térség legjobb pálinkáival várja a látogatókat.