Tavasszal Pusztán jó kirándulni!

A Hortobágy végtelen rónasága tökéletes célpont, ha igazi jó levegőre, gondtalan feltöltődésre vágyunk. A végtelen látóhatár, a délibábok, a legelő ménes és a gémeskutak látványán túl van sok újdonság és újítás is idén. Ezeket gyűjtöttük össze.

Utunkat érdemes a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdeni, ahol – amellett, hogy megtekinthetjük puszta természetrajzát – teljes körű információt kaphatunk a térség turisztikai programlehetőségeiről, szállás- és vendéglátóhelyeiről. Azért is célszerű látogatásunk első állomásaként a látogatóközpontot felkeresni, mert a tanösvények és bemutatóterületek látogatása feltételekhez kötött. Vannak bizonyos területek, melyek csak vezetővel, csoportosan, engedéllyel látogathatók meg, így ezekről érdemes előzetesen informálódni.

Hortobágy legnépszerűbb nevezetességei innen pár perces sétával el is érhetők. A közvetlenül a látogatóközpont épülete mögött található kézművesudvarban a tájegységre jellemző mesterség képviselői dolgoznak és árulják portékáikat. Előzetes bejelentkezéssel akár mi is kipróbálhatjuk, hogyan készülnek az egyes kézműves termékek.

A Hortobágyi Pásztormúzeumban élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével ismerhetjük meg a Hortobágyra a 19-20. század fordulóján jellemző pásztoréletet. A pásztormúzeum épülete melletti Körszínben pedig különböző mesterek műhelyébe pillanthatunk be. Többek közt a mézeskalácssütő, a fazekas és a kovácsmesterek munkás hétköznapjai elevenednek meg előttünk látványos viaszbábok segítségével.

Tovább haladva a Madárparkban található látványkórházban számos sérült, lábadozó madarat tekinthetünk meg. A vállalkozóbb kedvűek pedig akár egy-egy műtétbe is bepillantást nyerhetnek. A park végében egy nagy játszótér is található, ahol a gyerekek önfeledten mozoghatnak.

A múzeumok bejárása után keressük fel a központtól néhány kilométerre található Mátai Ménest ami a puszta egyik méltán híres jelképe. A településről kifelé haladva a Kilenclyukú hídon átérve rögtön jobbra kell fordulnunk, a táblák végig mutatják majd a helyes irányt. Az istállók szabadon látogathatók, valamint a tájra jellemző őshonos állatokat élőhelyükön bemutató pusztai fogatozáson vehetünk részt.

A Vadasparkot  különböző szervezett túrák keretében ugyancsak bejárhatjuk, vagy akár puszta szafarit is megtapasztalhatjuk.

A Hortobágy-halastavi Kisvasút pedig a gyermekeknek nyújt felejthetetlen élményt.

Utunk végeztével kihagyhatatlan, hogy betérjünk a Hortobágyi Csárdába, ami finom ételekkel vár minket.

Hortobágy minél szélesebb körben való megismeréséhez idén elindul a „Hortobágy házhoz jön!" programsorozat, ahol többek között megízlelhetjük az autentikus hortobágyi bográcsos ételeket, találkozhatunk a hortobágyi pásztorokkal, megcsodálhatjuk a csikósok és gulyások fölvonulását, bemutatóit. A rendezvényre 2016. május 28-29-én kerül sor Debrecenben, a Békás tónál.