Alföld ízei a régió ajánlásával

Régiónk ételeinek otthoni elkészítésekor a következőket érdemes szem előtt tartania: elkészítésük rendkívül könnyű, egyszerűségüknél fogva könnyen beszerezhető, és olcsó alapanyagokat használhatunk. Mégis olyan különleges ételekről beszélhetünk, melyet büszkén tehet majd minden háziasszony az asztalra.

KÖTÖTT LEVES

Hozzávalók: 50 dkg vegyes leveszöldség, 20 dkg liszt, 3 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 1 evőkanál zsír

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát zsíron megfuttatjuk, beletesszük a pirospaprikát. A lisztből, tojásból levestésztát gyúrunk, vékonyra elnyújtjuk és megkenjük a paprikás pirított hagymával. Sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát csíkokra vágjuk, feltekerjük, és csomókat kötünk rá, majd a csomók mellett is elvágjuk. A zöldséget apróra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük és 2-2,5 liternyi vízzel felöntve főni hagyjuk. Amikor a zöldség már majdnem megpuhult, az előre elkészített tésztát is belerakjuk, és készre főzzük. Forrón tálaljuk, friss, meleg kenyérrel.

SLAMBUC

Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 50 dkg lebbencs tészta

A szalonnát apróra vágjuk, bográcsba rakjuk, és zsírjára sütjük. A burgonyát megpucoljuk, vékony apró kockára vágjuk, majd a sült szalonnára rakjuk. Vízzel felengedjük úgy, hogy jól ellepje a burgonyát. Majd ízlés szerint megsózzuk. Ha a burgonya félig megfőtt, belerakjuk a lebbencs tésztát, és csípős paprikával ízesítjük.

CINKE

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 40 dkg liszt

A meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel tesszük fel főzni, hogy ellepje.

A megfőtt krumplit csomómentesre törjük, majd a saját főtt levébe visszahelyezve folyamatos keverés mellett liszttel sűrítjük. Jól összefőzzük. Kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen, majd olajba mártott evőkanállal kiszaggatjuk és ízlés szerint

·          hordós káposztával

·          hagymás zsírral

·          kapros juhtúróval nyakon öntjük és összekeverve tálaljuk.

LAPÓTYA

Hozzávalók: 3 összmarék liszt, fél liter tej, 5 dkg élesztő, csipetnyi só, kevés cukor, 2 tojássárgája, 3 főtt krumpli, zsír, 20 dkg szilvalekvár, porcukor

Elkészítés: 3 összmarék lisztbe és fél liter tejbe belereszelünk 3 főtt krumplit. Ehhez adunk 4 dkg élesztőt, kevés cukrot, sót. Jól elkeverjük 2 tojássárgájával. Hagyjuk, hadd keljen. Elnyújtjuk tenyérnyi lapos darabokra. Szilvalekvárt teszünk bele. A széleit összenyomkodjuk. Zsírozott palacsintasütőben kisütjük. Tetejét meghintjük porcukorral.