Észak-Alföld kiemelt értékei

Túl sok közös dolog nincs a balmazújvárosi pásztorkalapban és a panyolai elixírben, de kettő bizonyára. Az egyik, hogy a maga nemében mindkét termék egyedi és kiváló minőségű. A másik, hogy mindkettő az Észak-alföldi régióhoz köthető.

E két tulajdonság meglétének köszönhetően viselhetik az „Észak-alföldi régió ajánlásával" kitüntető címet.

A címet viselő termékek:

Szatmári Szilvapálinka

Hagyományos technológiával, vörösréz kisüstön lepárolt és finomított, jellegzetes ízű és illatú, halványsárgára érlelt különleges ital, 44 % v/v alkoholtartalommal, karcsú, dekoratívan címkézett és parafa dugóval zárt palackban.

Méz dióval

Frissen szedett, napon szárított dió, akácmézben eltéve. A méz teljesen belepi a diót, és így a legtermészetesebb módon konzerválja. A méz és a dió is, amiből készül, tanúsítvánnyal ellátott, (certifikált) biotermék. Csemegének számít vajas zsemlén, joghurtban, fagylalton vagy palacsintába töltve, de magában kanalazva is nagyszerű!


Szatmári szilvalekvár

Vadon növő, bio minőségű és különlegesen aromás szilvából ("nemtudom" szilva) készül, minden idegen anyag hozzátétele nélkül. Hosszantartó, kíméletes sűrítéssel nyerik az utánozhatatlan tarpai szilvalekvárt. Ellentétben a konvencionális gyári lekvárokkal, a TARPA® szilvalekvárhoz nem tesznek cukrot, a szilvafajta nagy gyümölcscukor tartalma és a magasfokú sűrítés miatt. Egyedülálló gyümölcs koncentráció: 50 dkg szilvából 10 dkg lekvár készül. Konzerváló anyagot nem tartalmaz.


Panyolai Elixír termékcsalád

A termékek helyben termelt, tájjellegű gyümölcsökből, hagyományos kisüsti technológiával, a legmodernebb követelményeknek megfelelő üzemben készülnek, így teljes egészében a szatmári táj jellegzetes termékei. A párlás során nyert alapanyag biztosítja azt a minőségi, már félkész terméket, amely végleges színét, gyümölcsös illatát, lágy, selymes zamatát az évekig tartó érlelés során kapja meg. A pálinka némely fajtáját egyedi készítésű eper- és almafa hordókban érleljük. Mi hiszünk az emberi munkában, amely a gyümölcs termesztésétől kezdve, begyűjtésén, lepárlásán át egészen a palackozás hagyományos, kézzel végzett folyamatain végigkíséri termékeinket. Ha ránéz egy üveg Panyolaira, gondoljon arra a palackonkénti 5-8 kg zamatos gyümölcsre, ami a napsütötte fától az Ön előtt álló flaskáig átlényegülve hozta létre az élet (v)ízét, az Elixírt.


Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka

Több díjat nyert ágyas pálinka, mely ital 6 hónapig pihen meggyszemeken, innen kapja az ágyas megnevezést. A tájegységre a növénynemesítésből is adódóan, a legjellemzőbb gyümölcs az Újfehértói Fürtös meggy, melyből a pálinkát főzik.


Kézi készítésű pásztorkalapok

A kalapok természetes alapanyagból készülnek – merinói bárány gyapjúból. Kézi készítésű pásztorkalapok, amelyek hozzátartoznak a hortobágyi pásztoremberek ősi és mostani viseletéhez.


Fekete kerámia

Nádudvari fekete kerámia, különböző, hagyományos alakúra korongozott, Tisza kaviccsal sikált, eredeti ornamentikájú mintákkal rajzolt, feketére égetett, agyagból készült cserépedény.


Nádudvari fekete kerámia


Nádudvaron kiásott agyagból készített fekete kerámiák, hagyományos módon korongozott edények. A díszítésük Nádudvarra jellemző, sikált díszítés. Ez eredményezi a fényes felületeket. Az égetésük fatüzelésű kemencében, hagyományos módon történik. Festéket nem használnak az edények elkészítéséhez. Fekete színüket a redukciós égetéskor kapják. Beleégetik a kormot az izzó edény falába. A paraszti háztartás hagyományos használati tárgyai.

Mezőtúri Tejesköcsög

Mezőtúri vörös agyagból készül 970 °C-os égetéssel. Űrtartalma: 2,5 liter, 1 liter, 0,5 liter,
3 dl.

Elsősorban népi kerámiákat formál túri írókás motívumok felhasználásával. A hagyományokat ápolja, a régi paraszti életből vett használati edényeket ma is szívesen készíti. 


Beregi keresztszemes

Tákos község nevezetes, mert ez a kis község tekinthető a beregi keresztszemes hímzés központjának. Ez egy sajátos népművészeti területi egységet képvisel. Ma már a beregi hímzésnek is van saját motívumkincse. A nép körében elterjedt minták nagyon változatos képet mutatnak. Sok kis keresztszemesből áll a merev, de mégis kedves hangulatú alkotás.


Paszabi Szőttes

Paszab, földrajzi fekvésénél fogva, kedvezett a rostnövények termelésének, így a településen évszázados hagyománya van a vászonszövésnek.  Rendkívül változatos mintákkal és formákkal találkozhatunk: a díszítő alátéttől, futóktól a nagyméretű asztalterítőkig; színes mintákkal díszítetteken túl egészen a szőtt csipkéig, mind megtalálható a paszabi vászonszövésben.


Beregdaróci Vászonkendő és Szedettkendő         

A kendők a hagyományos módon feldolgozott kenderből készülnek, hagyományos és erre a vidékre jellemző szövőszéken, kézi szövéssel. Ettől egyedi, ettől igazán értékes a beregdaróci vászonkendő és szedettkendő.


Szalmakalap

Hajdúnánáson, 1873-ban már hordták a szalmakalapot, legalábbis a csizmadia céhben bizonyosan, hiszen ez évben megerősített alapszabályzat XVII. Cikkelye szerint: "… a legény műhelybe kalapban dolgozni megtiltatik, ha sipkája vagy szalmakalapja van, abban szabad…". A funkciójában praktikus kalapok külföldre is eljutnak, a kézműves műhely és galéria látogatása, a kiállítás és a bemutatók megtekintése egyedi nyaralási élményt nyújthat.


Beregdaróci Vászonvirág

Ez a különleges virág Beregdarócon nyílik. A virág elkészítéséhez a kendert és a kenderből szövött vásznat használják. A virágon megtalálható a kenderfeldolgozás minden lépcsőjének terméke.


Hungarian Rhapsody No.5 parfümcsalád

Az első magyar nemzeti parfüm, a Hungarian Rhapsody No.5 megalkotója Judith Muller. Az illattartó a világhírű festőművész, Szász Endre egyik utolsó munkája. M. Pierre Bourdon illatkreációjában kombinálja az anyaföld aromáját, a gyöngyvirág, orgona, rózsa, jázmin, ámbra és egy kis paprika illatával.


Kecsketejfürdő® szappancsalád

Hagyományos technológiával, bel- és külföldön egyedülállóan, egy 200 éves recept alapján, tartósítószer és szintetikus anyagok nélkül, a kecsketej hatóanyagainak felhasználásával készülő különleges termék. „Sok szép tanya van Magyarországon, de kecsketejből szappant csak a Sövénykúti Kiss Tanyákon Főznek!"


Awassi juh és tehéntejből készült tejtermékek

Félkemény típusú, kashkaval juh-, tehénsajt és füstölt tehénsajt, sonkás füstölt sajttekercs, juh joghurt, juh kefir.


FABULA aszalt gyümölcsök, lekvárok

Tarpán évszázadok óta léteznek úgynevezett „dzsungelgyümölcsösök", az ezekből származó gyümölcsökből, szilvából, körtéből, almából és meggyből készülnek a tartósítószer és hozzáadott anyagok nélkül aszalt egészséges finomságok. A lekvárok alapanyagát szintén a „dzsungelgyümölcsösök" szolgáltatják. A szilva- és meggylekvárt évszázados hagyományokat követve főzik még ma is, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül.


Pávai Vajna természetes ásványvíz

A Hajdúszoboszlói Pávai Vajna természetes ásványvíz a régió közkedvelt üdítő itala, mely a régió természeti kincsét hasznosítja. Ásványi anyag és nyomelem tartalma, valamint egyéb összetevői következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.