Szatmári Szilvapálinka

Pálinka: Magyarországon termett gyümölcsből, Magyarországon, szabályozott technológiával, hozzáadott cukor nélkül készült párlat. A pálinka felfőzött és lepárolt gyümölcs, semmi más. Épp ezért védett értékünk.

Sokszor hallani a károgást, amikor a pálinkánk ismertségét a whisky-ével hasonlítják össze. Pedig a két italt igazán nem érdemes egy lapon említeni. A whisky gabonából készül, a pálinka pedig gyümölcsből. A pálinka azért nem terjed(het) el olyan nagymértékben a világon, mert alapanyaga, a gyümölcs jóval kisebb mennyiségben áll annyira olcsón rendelkezésre, mint a gabona. Ráadásul, a gabonafélékből sokkal több alkoholt lehet lepárolni, mint a gyümölcsből, azaz kihozatala sokkal gazdaságosabb, olcsóbb, ezért képes egy-egy márka az egész világpiacot ellátni.

Azonban a pálinka presztízse sokat emelkedett az elmúlt években. Ez annak is köszönhető, hogy a pálinka Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta eredetvédett termék, ami azt jelenti, hogy egy szeszesitalt csak akkor lehet pálinkának nevezni, ha az száz százalékosan gyümölcsből készült, amit Magyarországon termesztették, a határokon belül cefrézték és párolták le, valamint itt is palackozták.

A szatmári szilvapálinka évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala. A Tisza és a Szamos öntéstalaján, olykor félvad módon tenyésző kékszilva fajta, valamint a hagyományos kisüsti eljárás során a többszörös lepárlás, érlelés adja az utánozhatatlan aromájú szatmári szilvapálinkát, amely az érleléstől halványsárga színű.

A néhány éve megalakult Szatmár-Beregi-Pálinka Lovagrend (www.szatmaripalinka.hu) legfőbb célja a szatmári és beregi minőségi pálinka népszerűsítése és kulturális fogyasztásának ismertetése különböző rendezvényeken, kiállításokon.

A pálinkakészítés fortélyaira kíváncsiak részére egyre több régióbeli pálinkafőzde szervez kóstolással egybekötött üzemlátogatást. Ezek közül különösen ajánljuk a MagyarBrands díjnyertes Zsindelyes Pálinkafőzdét Érpatakon (www.zsindelyes.hu) és az Öreg-Túr partján álló Panyolai Elixír Házát (www.panyolai.hu).