Az Alföldi Legendárium

Szinte mindegyik településünkhöz kötődik legenda, monda vagy érdekes történet, amely szájról szájra terjedve maradt ránk. Az Alföldi Legendárium az ősi magyar mondák és legendák gyűjteményét foglalja magába, ami gyakran olyan szellemi kulturális örökséget vonultat fel, melyek napjainkra szinte már teljesen feledésbe merültek. Az Alföldi Legendárium a Székelyföldi Legendárium folytatásaként hozták létre, az Alföld nagytáj szellemi kulturális örökségeinek felkutatása, megőrzése és átörökítése a jövő nemzedéke számára céljából.
Bővebben

Szatmár-Bereg csodái civil szemmel

Vajon Szatmár-Bereg 600 lelkes településén, Csarodon Piroska néni miért ültet 20 éve virágokat a templom elé? Erdei István lelkészt az ebédje mellől mi ugraszthatja föl? Miért evez a Túron Reviczky Gyula a vizet kutatva, és mit üzen Petőfi nap mint nap a gátőrnek, Kiss Kálmánnak?
Bővebben
Fedezze fel Magyarország régióit
Hungary Dél-Dunántúl Dél-Alföld Észak-Alföld Nyugat-Dunántúl Balaton Közép-Dunántúl Budapest és környéke Észak-Magyarország Észak-Alföld Tisza-tó

Aktualitások, friss hírek

Autómentes Nap - szeptember 22.

1998. óta minden évben szeptember 22-én tartják az autómentes világnapot, mely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása is. A 15 évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozata megnövekedett autóforgalom okozta környezeti és baleseti problémákra, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, valamint a kerékpáros közlekedés fejlesztésének szükségességére kívánja felhívni a városlakók figyelmét.

Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál

Szeptember 2. hétvégéjén rendezik meg Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseményét, ahol bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Parti-Túra Szolnokon

2014. augusztusában immáron harmadik alkalommal élvezhetjük a nyáresti muzsika örömeit Szolnokon, a Tisza partján. A zenei csemegéket hétről hétre a Tiszai hajósok terén kapjuk, ahol kellemes érzés a gyönyörű környezetben egyszerűen csak ücsörögni is, de még nagyszerűbb egy hűsítő mellett, vagy néhány ínycsiklandó falat elfogyasztása után egy kiváló koncertet is meghallgatni.
Tovább
Tovább
Tovább

Gasztronómia az Észak-Alföldön

Disznóvágás, szeretlek!

Azt kevésbé sajnálom, hogy napjainkban egyre kevesebb falusi háznál tartanak disznóvágást (egyáltalán disznót), de azt egyre jobban fájlalom, hogy gyerekkorom egyik legszebb ünnepi eseménye ma már a mi családunknál sem szokás, így csak az emlékeimben él e családi ünnepnap megannyi felemelő élménye.

Ízek bűvöletében

Tájak, emberek, kultúrák felfedezése lehetetlen ételeik, italaik megismerése nélkül. Mi szemnek, s szájnak ingere, mind megadatott az Észak-alföldi régióban.

Észak-Alföld kiemelt értékei

Túl sok közös dolog nincs a balmazújvárosi pásztorkalapban és a panyolai elixírben, de kettő bizonyára. Az egyik, hogy a maga nemében mindkét termék egyedi és kiváló minőségű. A másik, hogy mindkettő az Észak-alföldi régióhoz köthető.
Tovább
Tovább
Tovább