Íme a mediterrán kultúraövezet

Íme a mediterrán kultúraövezet

A „magyar mediterrán régióban" szelíd dombok, folyó menti síkságok, vadregényes hegyek és völgyek váltakozásában a városi atmoszférától a somogyi falvakig a kulturális és nemzetiségi sokszínűség élő hagyományaival találkozunk.

A pécsváradi vagy a somogyvári apátság a magyar államiság kezdeteiről mesél, s ki ne ismerné a Pécs főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámit, tetején a félhold fölé emelt kereszttel? A tolnai és baranyai németek takaros portái szemet gyönyörködtetően simulnak a tájba, a mohácsi sokácok félelmetes busónak öltözve búcsúztatják a telet. Somogyban a pásztor faragás apáról fiúra száll. A régi mesterségek sok helyen ma is élnek, a kis falvakban kecskesajt és bioméz készül. Ez a napsütötte táj a villányi kékoportó, a szekszárdi bikavér és a szekszárdi kadarka hazája. Dél-Dunántúl borainak minden cseppjében a Nap tüzét, a Föld ízét, az itt élők apáról fiúra hagyományozott szakértelmét ízlelhetjük meg.

Újult erőre kapva irány Pécs, amely 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és ahol olyan különleges nevezetességek várnak ránk, mint a Csontváry Múzeum, a Vasarely-gyűjtemény, a Zsolnay örökség, és nem utolsó sorban a szenzációs ókeresztény sírkamrák, melyek az UNESCO kulturális világörökség részei. De érdemes Rippl-Rónai városába, Kaposvárra is ellátogatni!

A Dél-Dunántúl szépségeinek felfedezésére ezen a tájon a tavasz is hamarabb eljön, hosszabb a nyár is, mint másutt, és soká tart a mediterrán ősz, tehát bármikor indulunk útnak, a legjobbkor tesszük!