Új ökoturisztikai központ a Dél-Dunántúlon

Alig egy hónapja nyílt meg a Fekete István Látogatóközpont Kaposvártól északra, a Deseda-tó partján, mely a tó változatos élővilágát mutatja be, s külső bemutatóhelyeket akár biciklivel is bejárhatjuk. A látogatóközpont épületében egy óriási tölgyet és egy hatalmas akváriumot is megcsodálhatunk.

A Deseda mintegy 8 km-es hosszúságával Magyarország leghosszabb mesterséges tava, amely a négy évtizede felduzzasztott Deseda patakból alakult ki. Eredetileg árvízvédelmi célból hozták létre, aztán a kaposváriak szép lassan felfedezték és ide szoktak. A tó és környéke ma már helyi jelentőségű védett természeti terület.

A vadonatúj Fekete István Látogatóközpont a tó változatos élővilágát mutatja be. Egyik fő látványeleme az épület teljes magaságát kitöltő tölgyfa. A fa körül a vízpartok, a mezők és az erdők élővilága elevenedik meg előttünk, míg a fa törzsén és lombkoronáján macskabagoly, fakopáncs, szajkó, nyuszt és egy vörös mókus rejtőzik. A központban egy hatalmas akváriumban a Deseda jellegzetes növényevő és ragadozó halait csodálhatjuk meg.

A kültéri bemutatóhelyeken madár-, szitakötő-, béka- és teknősmegfigyelőhelyekről lehetőség van meglesni a környék teljes élővilágát, akár élettevékenységük közben is.

A Deseda természeti szépségeit kiránduló hajóról is élvezhetjük. A kirándulóhajó a Fekete István Látogatóközponttól indul (Deseda, toponári oldal), megállóhelyei a kaposfüredi oldalon a Kilátó és a – 67-es út mellett található – Gyalogos-kerékpáros fahíd. A kirándulás 2014-ben ingyenes!

Akár szakmai tárlatvezetésen múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetünk, sőt a látogatóközpont akár egész napos programot is összeállít. Bérelhetünk csónakot, vagy akár biciklit is, hiszen a  Deseda-tó 22 km hosszan körbekerekezhető.

A Fekete István Látogató Központ a hét minden napján látogatható. Egy kaposvári kiruccanás igazán tartalmas programpontja lehet.

TIPP: Őszi szállásajánlatok a Dél-Dunántúlon