Extrém kalandok zöldben

Ezekben a csodálatos hónapokban mindannyian a szabadba vágyunk. Most azokat szeretnénk új utakra csábítani, akik nem riadnak vissza az adrenalin szintjük egészséges megtornáztatásától.

Az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja a pécsi Mecsextrém, – a helyiek csak családiasan „Mex"-ként emlegetik. Az alpesi kötélpark, a 25 kocsiból álló erdei bob pálya, a nyolc méter magas és hat különböző nehézségű útvonalú mászófal a legnagyobb kedvencek. 

Kövestető Vendégházból az erdő mélyére kisbusszal, bekötött szemmel szállított, majd egy hagyományos térképpel (és egy titkos kísérővel, vészhelyzet esetére) útjukra engedett vendégek túlélőtúrájának lényege, hogy ismeretlen helyen kipróbálják orientációs képességüket, problémamegoldó és állóképességüket, és visszataláljanak a kiindulópontra.

Innen egy ugrás Komló, ahol a város határában a „nagyfiús vaduláshoz" kialakított Dirtpark-ot ajánljuk mindazok figyelmébe, akik terepjárójukkal, terepmotorukkal, quadjukkal szeretnének „zúzni". Itt senkit nem fognak hangoskodásukkal, és a vaddisznóssá dúlt terepviszonyaikkal zavarni.

Férfias kihívásokkal a bikali Élménybirtokon is szembesülhetünk: honfoglaló elődeink íjait, és a középkori bajvívás számos ágát kipróbálhatják az erős, bátor vitézek.

A somogyi Patcán a Katica Tanya a parasztlegények virtuskodására és lovagi próbatételekre (valódi rönkvár ostroma, eredeti mintára készült kőhajító gépek) egyaránt invitál.

A Tolna megyei Bikácson, az elegáns Zichy Parkhotel parasztudvarában is tanyasi párbajokban, borászati játékokban jeleskedhetnek a vendégek, a legbátrabbak akár vadszamarat is szelídítve. Ugyanitt tréfás, rejtélyes bűnügy szálait bogozgatják ki a krimirajongó csapatok, családok. A geocaching rajongóknak pedig nem csak a kincses ládákat kell GPS készülékek segítségével megtalálniuk, hanem a helyi növény- és állatvilágba is betekintést nyernek. Profi nordik walking oktatáson, 1-4 órás, csapatépítő túrákon is részt vehetnek akár teljesen kezdők is.