Mecsek Zöldút a legújabb EDEN pályázat nyertese

A „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet elnyert pályázata lett a mecseki térség gasztronómiáját bemutató Mecsek Zöldút Egyesület, mely a színvonalas, hagyományos vendéglátás és a hozzá kötődő turisztikai programok egységét teremtette meg.

 A Mecsek Zöldút egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az itt élők saját belső erőforrásaikból merítve hozzák létre az egyenlő emberek erős vízszintes szerveződésű közösségi hálóját. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja.

A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában", a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó, fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.
A térségi fejlesztések nem „fesztivál-irányúak", csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek.

A térségben nagy hagyománya van a falusi turizmusnak, minősített, napraforgós szolgáltatók, ökoporták, ökoturisztikai minősítésű szállások, szolgáltatások, éttermek, falusi/kistermelői vendégasztalok, többféle tematikus út - mint a Pécs Mecseki Borút, Mézes körút - áll a turizmus szolgálatában, az őket összefogó civil szervezetekkel, csodálatos természeti környezetben a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetekben. A helyi őstermelők termékeit rendszeresen használják a vendéglátásban, illetve megvásárolhatók a helyi termék piacokon Orfűn, Kovácsszénáján és Cserkúton.

Rendszeres gasztronómiai események és helyszínek között találjuk a Kemencés Udvar és Tájházat Orfűn, ahol  kenyérsütési bemutatókat tartanak az orfűi Malommúzeumban. Kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételeket, például tulipános kenyér, lekvár készül. Bodnár Árpád portáján a méhészkedéssel ismerkedhetünk meg,  mézet és ecetet kóstolhatunk, helyi termék piacokon válogathatunk. Nagy sikernek örvendenek a gasztronómiai fesztiválok, mint a  Medvehagyma Fesztivál Orfűn, Porcsin Piknik Cserkúton. Ugyanitt a gazreggelik, ebédek és vacsorák szerveződnek, emellett Ökocsali büfék „étterem", Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások zejlanak Mecsekszerte.  Nagyanyáink kosztolója, a Duna Dráva Nemzeti Parki védjegyes medvehagyma termés, a medvehagyma bigyó „lebigyózására" szervezett közösségi együttlétek a régi fonók mintájára Cserkúton, római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, a vadon termő, ehető növényeket is megismertető kirándulások, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszer készítő kurzusok.