Legendák bűvöletében – téli kirándulások a Mecseken

A Mecseket számos mese és legenda övezi; szerelmesek, hősök, urak és szolgák szellemei kísérnek utunkon, ha elindulunk. A vadregényes hegycsúcsok, romantikus völgyek meghódítása, az ismeretlen felfedezése télen is maradandó élményekkel gazdagít.
Fedezze fel Magyarország régióit
Hungary Dél-Dunántúl Dél-Alföld Észak-Alföld Nyugat-Dunántúl Balaton Közép-Dunántúl Budapest és környéke Észak-Magyarország Észak-Alföld Tisza-tó

Téli kalandok a mediterrán régióban

Február, Mohács: Busójárás

Február 4-9. között egy hétnyi programmal készül Mohács városa és az 750 beöltözött busó a világ egyik legkülönlegesebb télűző karneválján: határtalan jókedv, bábuégetés farsangfarkán, nagy vonulás vasárnapon, sokác étekkel, maszkkészítőkkel.

Lenyűgöző állatvilág

Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne szeretné az állatokat. Családi kirándulás pedig szinte elképzelhetetlen egy-egy állatkert, vadaspark, vagy háziállatokat is bemutató tanya meglátogatása nélkül. A Dél-dunántúli régió e téren is számos lehetőséget és újdonságot kínál 2016-ban.

Törökvilág bűvöletében

Az idei év egyik legnagyobb eseménye, illetve eseménysorozata Zrínyi Miklós hős hadvezér és maroknyi csapatának a Szigetvári várból történt kirohanása, a „Szigeti veszedelem" 450. évfordulójának megünneplése. Hazánkban Dél-Dunántúlon maradt ránk a török időkből a legtöbb építészeti és tárgyi emlék.

Malom-skanzen épül Orfűn

Baranya megye, különösen a Mecsek a történelem során a malmok kincsestára volt. A 19. század végén több mint 680 malommal büszkélkedhetett. A leggyakoribb lisztőrlő malmokon túl számtalan, egyéb tevékenységet űző műhelyek is működtek a térségben: olajütő-, papír-, lőpor-, kendertörő- vagy épp fűrészmalmok fogaskerekeinek hangja törte meg a vidék csendjét évszázadokon át.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Centenáriumi ünnepség a Palatinusban

Pécs városáról elsősorban mindenkinek a kultúra jut eszébe. Az ókeresztény sírkamráktól kezdve a török hódoltság emlékein keresztül a mai kor modern művészetéig mindent megtalál a kultúrára éhes utazó. Itt nemcsak hangzatos szlogen a multikulturalitás, hanem igazi, élő sokszínűség. Ide tartoznak a megyeszékhely évszázadnyi tradícióval büszkélkedő szállodái, éttermei, cukrászdái is.

A hónap sztárja: Márton

Közel 850 éves hagyományt ünneplünk novemberben; a Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló ugyanis 1171-ből való. Mint minden ünnepnek, ennek is természetesen megvannak a maga hagyományai, népszokásai, jellegzetességei, és persze rengeteg babonát is köt hozzá a néphagyomány. Mára azonban leginkább az újbor kóstolás és a hatalmas eszem-iszom ünnepe.

Lóháton: ízútvonal a Dél-Zselicben

Kivételesen jó ötvözete a vidéki programoknak a tereplovaglást és a helyi gasztronómiát bemutató dél-zselici ízútvonal, melyen a változatos és csodaszép lovastúrán Zselici-dombság táját fedezhetjük fel - a helyi termékek és kultúra izgalmas kóstolóival.

Egyházi látnivalók újratöltve

Az elmúlt néhány év alatt hitéleti, turisztikai és kulturális látnivalók sokasága újult meg a Pécsi Egyházmegyében, többek között a püspöki székesegyház, az egykori püspöki magtár, a püspöki és a kanonoki palota, a belvárosi templom (dzsámi) és a Máriagyűdi kegyhely is. Az új helyszínek idén őszre már tárt kapukkal várják a látogatókat.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább