Szeged felfedezése másképp

Szeged a pezsgő diákélet, a Tisza, a halászlé, a Dóm és a színház városa. Akármikor érkezzünk is, mindig találunk valamilyen felfedezni valót. Vegyük hát kezünkbe a GPS-t, pattanjunk segway-re, kisvonatra vagy éppen biciklire, és nézzünk élmények után!

A kisvonatos városnézés a Széchenyi térről indul és útvonala a legfőbb látnivalók mellett visz. A menetrenden kívül a „Szeged Fényei" program kibővített útvonalon, idegenvezetővel vezet végig a városon, a „Gasztro vonat" elnevezés pedig hangulatos Tisza-parti vacsorával kiegészített városnézést jelent.

A kisrepülős városnézésre érdemes fényképezőgéppel készülni, mivel csodálatos képeket készíthetünk már az indulásról és később a magasból is. A legbátrabbak ki is próbálhatják a repülőgép vezetés feledhetetlen élményét egy oktató mellett - ezt földi oktatás előzi meg még a felszállás előtt. A helikopteres városnézés a fotósok számára kiemelkedően pazar élményt nyújt. A rövid program során megismerhetik Szeged belvárosát, a Tisza-Maros torkolatát, a Fehér-tó természeti szépségét és a Maty-éri evezőspályát. A hosszú program kiegészül a magyar-szerb-román hármashatár megtekintésével, valamint egy bátor jelentkező kipróbálhatja a repülőgép-vezetés élményét.

TIPP!
Romantikus élmény a város káprázatos fényeit csodálni a felhőket megvilágító holdfény mellett vagy a naplementét a felhők felett utolérni.

A sétahajó a Novotel Hotel magasságából felfelé indul, végig megy a város északi fele mellett. A Maros torkolatánál visszafordul, és az Árvízi emlékműig megy le – az indulást követően körülbelül egy óra múlva ugyanott köt ki, ahonnan elindult. Indulási időpontok: hétköznap 15 órakor, hétvégén 11, 13, 15 és 17 órakor. Minimális létszám 15 fő, kivéve a 15.00 órás járatot, mely létszámtól függetlenül mindig elindul.

Szegeden mindenképp érdemes kipróbálni az idén június 8-tól szeptember 28-ig vasárnap és ünnepnap délutánonként közlekedő nosztalgiavillamosokat és –trolibuszokat, "hogy örömet szerezzen a város lakóinak és mosolyt csaljon a Szegedre érkező vendégek arcára".

A 813-as pályaszámú FVV "Bengáli" csuklós, a 12 pályaszámú MWG típusú kis motorkocsi, és a 313-314 pályaszámú FI típusú fapados ikerszerelvény heti váltásban közlekednek az 1-es villamosvonalon a Szeged Plaza végállomástól 13:37 és 21:37 között, illetve a Szeged pu.-ról 13:59 és 21:59 között óránkénti indulásokkal.

A trolibuszok között megtalálható a szóló ZIU-9-es trolibusz 9-153-as pályaszámmal, illetve július közepétől az 505-ös pályaszámú Ikarus 280T típusú csuklós jármű, amelyek retró hangulatukkal biztosítják a nosztalgiázást az 5-ös vonalon. A szintén heti váltásban futó két trolibusz vasárnap és ünnepnap délutánonként indul a Körtöltés utca és az Újszeged Gyermekkórház végállomásokról.

Bárki bérelhet Szegeden HumanLimo-t, azaz riksát is, amiben egyszerre két fő tudja beutazni a várost – akár tematikusan, akár egyéni útvonal alapján. A GPS-alapú szolgáltatás a városban járva a helymeghatározó rendszerre támaszkodva mondja el, hogy épp mit lát az utas. Arra is van lehetőség, hogy ne szöveget, hanem a Belmondo együttes zenét lehessen hallgatni.

A szegedi kölcsönbicikli, a CityBike rendszere 12 tárolóval és 100 bringával indult, amely használata egy egyszerű regisztrációhoz kötött, majd egy egyedi állandó azonosítót kapunk, mely biztosítja a szolgáltatáshoz való hozzáférést. Az erősített vázú, tömör gumikkal ellátott kerékpár fekete-sárga festést kapott, így könnyen felismerhető.

Jó tudni!
A lopások ellen GPS-szel szerelték fel a járműveket, amelyek a körtöltésen belül használhatók.

Szegeden és egyben a Dél-alföldi régióban egy új, innovatív és izgalmas turisztikai szolgáltatás jelent meg az Élménytúrák Segway PT-n! szolgáltatás által. A testsúly megfelelő irányba történő döntésével irányítható kétkerekű, elektromos Segway Personal Transporter (PT) használatával a városnézés és közlekedés új élményével gazdagodnak a turisták. Szegeden öko-, adrenalin és belvárosi túrákat hirdetnek, Mórahalmon pedig a nagyszéksósi bivalyokat lehet Segway PT-vel meglátogatni. A különleges élményeket egy, a Segway PT használatára tervezett mobil kaland- és akadálypálya felépítésével még fokozni is tudják.

TIPP! 
Ha megidéznénk a múltat, a lovak közé is csapathatunk kicsit, hiszen Szegeden akár fiákert vagy lovaskocsit is bérelhetünk.