Mórahalom, a kerékpárbarát

Mórahalom vonzerejét a romlatlan természeti környezet, a csend, a jó levegő, a hagyományokon alapuló, élő gazdálkodási formák, a néphagyományok, a paraszti kultúra, a népi kézművesség ápolása, a színes kulturális programok, a szőlészet, borászat, vadászat, és termálfürdőjének gyógyereje adja.

A természetjárók – de a kevésbé jártas túrázók is – szakképzett vezetővel fedezhetik fel a környékbeli látnivalókat. A semlyékeken jelentős számban fordul elő kornistárnics, szibériai nőszirom és orchideák, mint a mocsári kosbor vagy a fokozottan védett pókbangó is. Egyedülálló látványosság Mórahalom határában, a Nagyszéksóstónál a látogatható bivalyrezervátum. A tó melletti csónakházban hat csónak kap helyet, valamint egy csatorna felett átívelő sétálóhíd és tóparti sétány is várja a túrázókat.

A Madarász-tavon megfigyelhetjük a vízimadarak fészkelését, láthatunk gémféléket, gulipánokat, gólyatöcsöt és vöcsökféléket is. Érdemes válogatni a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola éves túranaptárából! A Nagyszéksósi Iskola és Ökoház a kiindulópontja a Móra-túra hét útvonalának, amely a környező települések jellegzetességeit, érdekességeit mutatja be gyalogos-, lovas- és kerékpártúrák keretében. Az egykori Kraller iskola épületében homokháti, csongrádi borokat népszerűsítő borházat létesítettek. A csongrádi, ásotthalmi, pusztamérgesi, öttömösi nedűket bemutató épülethez három Móra-túra útvonal is befut.