Zenélő Budapest: 520 minikoncert augusztus közepéig 10 helyszínen

Több mint ötszáz ingyenes, szabadtéri minikoncert várja a zenekedvelő közönséget a nyári hónapokban, a Zenélő Budapest programsorozat részeként. A sorozat érdekessége, hogy a közönség hétről-hétre új művekkel ismerkedhet meg.

A nyári hónapokban több mint ötszáz ingyenes, 15-20 perces szabadtéri élőzenei minikoncert várja a közönséget augusztus 14-éig, tíz fővárosi helyszínen, a Zenélő Budapest programsorozat részeként. A koncerteknek a Várkert Bazár gloriettje és neoreneszánsz udvara, a Magyarság Háza, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, idén új helyszínként a Műcsarnok lépcsője, továbbá a Deák, a Vörösmarty és a Vigadó tér ad otthont. Az élőzenés minikoncerteken összesen mintegy 80 zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből: többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai.

A tíz fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel a magyar romantika és néphagyomány értékeiből adnak ízelítőt, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a neoreneszánsz kertben pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy-egy szaxofon együttes tolmácsolásában.

Tapasztalat, hogy nagyon kevés csoport választja a gyalogos fel- vagy lejutást a Várba, holott a Várkert Bazár bejáratánál található, allegorikus szobrokkal szegélyezett, emeletes Gloriett mellett egy kerti, panorámás sétaút vezet. Ezen a reprezentatív sétaúton, vagy a kiépített és ingyenesen használható lift-mozgólépcső-lift kombináció igénybevételével a Savoyai-teraszra kényelmesen, gyorsan fel lehet jutni. Ezúton is ajánljuk ezt a  lehetőséget a fiatalabb, járásukban nem korlátozott csoportoknak, hiszen  egyedi élményt és egyfajta termékújítást  is jelenthet ez az útvonal.

A Lánchíd túlsó oldalán, a Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütő együttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei hallhatók, ütősegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a belvárosi Deák, Vörösmarty és Vigadó téren pedig kürtök és fuvolák versengenek majd megszólaltatva Mozart, Dvořak, Bizet, Csajkovszkij, Doppler műveit.

A közönség minden előadási napon – ami helyszínenként változó – egymást követően két rövid koncertet élvezhet majd. (Helyszínenként naponta két előadást tartanak, kivéve a Deák, Vörösmarty, illetve Vigadó téren, ahol félóránként lesz egy-egy koncert a kijelölt napokon). A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett rendezvényhirdető táblákon követhetik az érdeklődők.

Részletes program és információ a koncertekről a Nemzeti Turisztikai Adatbázisban, valamint az esemény facebook oldalán található.

A Zenélő Budapest koncertsorozat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.