"Kelet és Nyugat" - Hundertwasser és Haszegawa grafikái először Budapesten

Az osztrák Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) és a japán Haszegawa Soicsi grafikai munkáiból nyílt egy merőben újszerű megközelítésű képzőművészeti kiállítás május végén a budapesti Gerbeaud-házban, Kelet és Nyugat címmel.

A Budapesten először látható, több mint 80 színes alkotást felvonultató összeállításból kirajzolódik a 20. század két nagy művészének egymásra gyakorolt hatása. A két alkotó közötti korkülönbség mindössze néhány hónap, és mindketten az 1960-as években indultak el, hogy hazájukon kívül új művészi technikákat fedezzenek fel.

Míg a később színes rézkarcaival világhírűvé vált keleti festőt, Haszegawa Soicsit a Nyugat világa, kultúrája érdekelte, és ezért 1961-ben Japánt elhagyva Párizsba költözött európai grafikai eljárásokat megtanulni, addig az osztrák művészt éppen a Kelet vonzotta, és Japánban ismerkedett az ottani fametszési technikával.

A kezdetben főleg nonfiguratív festészettel, majd építészettel is foglalkozó Hundertwasser munkáiban ezt követően jól megfigyelhetőek a keleti művészet hatásai, ő volt az első európai, akinek a keze alatt japán fametszők dolgoztak.

Az osztrák művész grafikáiban rendkívüli érzékenységgel és figyelemmel ábrázolta a művészetében és gondolkodásában is kitüntetett helyet elfoglaló természetet. Mindez összeköti őt az idén 87 éves Haszegava Soicsivel, akinek a művészetében szintén tetten érhető az ember környezet iránt érzett felelősség. A finom vonalvezetést a szuggesztív absztrakt formákkal párosító munkái japán hagyományokra építenek, ugyanakkor magukban hordozzák a nyugati világ modern művészetének elemeit.

A tárlat anyaga egy német magángyűjtemény része, amelyet két évvel ezelőtt a müncheni Künstlerhaus közönsége is láthatott. Az Orient & Occident (Kelet és Nyugat) című kiállítás június elsejétől július 31-ig látható a Gerbeaud-ház Dorottya utcai rendezvénytermeiben (pontos helyszín: 1055 Budapest, Dorottya utca. 1. I. emelet).

TIPP!  Ha júniusban érkezik a kiállításra, a Vörösmarty téren egyidőben több nagyszerű kulturális élményben is lehet része: a Gerbeaud Házban nyílt exkluzív képzőművészeti kiállítás meglátogatását a kortárs magyar és külföldi irodalom remekműveinek megtekintésével, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal kapcsolhatja össze a 87. Ünnepi Könyvhéten. A Könyvhét budapesti központi helyszínén, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit június 9-13. között.