A gasztrokultúra újhulláma

Miről szól a magyar konyha forradalma? A magyar bor és a magyar pálinka: klasszikus értékek 21. századi köntösbe öltöztetve, újragondolva és elegánsan tálalva. Íme a klasszikus bisztrók reneszánsza és a magyarosság ízforradalma.

A magyar prémium borok és az újjászülető, hungarikumnak számító pálinka régóta szerepel a legkiemelkedőbb minőség címszónál a szótárban. Budapesten megtalálhatóak olyan borozók, ahol borkollégiumok nyíltak. Itt nem csak gyakorolják, de oktatják is a nemzeti érdekből történő borfogyasztást. A borkultúra fontos szereplője lett a főváros életének az elmúlt időben, borfesztiválok, pincefesztiválok tarkítják a régió egyébként is színes programpalettáját. Napról napra nyílnak bárok, éttermek a bor és természetesen a pálinka főszereplésével a Ráday utcában, a Liszt Ferenc téren, a Hajós utcában vagy a Váci utca környékén, amelyek a leghangulatosabb nyári estéket még varázslatosabbá változtatják.

Kép: Este a Váci utcában (Magyar Turizmus Zrt.)

A budapesti kávéház- és cukrászdakultúra tipikus jegye régiónknak, sokan látogatják meg a várost kifejezetten ezen helyszínek kedvéért, élvezve a modern kori luxus és az évszázados hagyományok találkozását. Ha a legjobb budapesti kávéházakat szeretnénk felkeresni, ne habozzunk a Szamos, a New York Kávéház, a Művész, a Centrál Kávéház vagy épp a Gerbeaud cukrászda felé venni az irányt és az itt fellelhető klasszikusokat, az aktuális "ország tortáját" vagy épp a kávékülönlegességeket kipróbálni.

Kép: Gerbeaud Cukrászda (Magyar Turizmus Zrt.)

Régiónk igazán büszke cukrász világára, hiszen olyan messzi földön jól csengő klasszikus nevek fémjelezik azt, mint a Dobos, Daubner, a Lukács vagy a Ruszwurm, és olyan új-hullámos "édességszobrászati műhelyek" öregbítik hírnevét, mint a Sugar! Design, az Asztalka vagy a CuppCake. Nehéz megállni egy ilyen édes város csábítását…

A klasszikus bisztróhangulat reneszánszát éli az egész országban, de Budapesten ez hatványozottan igaz. A Gault&Millau kalauz igen magas pontszámokkal díjazta Budán például a Csalogány 26 vagy az Alabárdos éttermet, míg Pesten a Mák bisztrót, a Barakát, a Bábel éttermet vagy épp a nemrég nyílt St. Andrea Wine & Gourmet Bart, többek között. Michelin csillagos éttermeinket vétek lenne kihagyni a felsorolásból, ezek jelentik nemzetközi szinten is a gasztronómia csúcsát - ráadásul Magyarországon csak Budapesten találkozhatunk ilyen elismertségű helyekkel - ma már öttel is! Ezek elismerésük időrendi sorrendjében a Costes és az Onyx, a Borkonyha, a Tanti és a 2016 márciusában az áhított csillagot megszerző Costes Downtown.

Aki egy hamisítatlan lángosra vágyik, nem hagyhatja ki a Lehel téri és a Fény utcai piacokat vagy a Vámház körút Vásárcsarnokát, de a Gyorskocsi utcai Kolbászda is tökéletes választás az ízkalandoroknak.

Kép: Vásárcsarnok (Magyar Turizmus Zrt.)

És, aki szeretne elmerülni a romos épületek, underground világában, ahol a kreativitás és a stílus keveredik az egyediséggel és a nagybetűs ötlettel, az nem hagyhatja ki, a már-már hungarikumnak számító romkocsmákat! Ez esetben irány a Kazinczy utca és környéke, ahol az úttörő Szimplától, a Fogasházon át az igényességet a lazasággal kiválóan kombináló Mazel Tov-ig számtalan lehetőség közül választhatunk, akár hajnalba nyúlóan...