Étterem ajánló

Budapest igazi gasztronómiai fellegvárrá nőtte ki magát az elmúlt pár évben, hiszen a szakma legkomolyabb elismeréseit kapják meg éttermei hónapról hónapra. Michelin-csillagok, Bib Gourmand jelölések és elégedett vendégek viszik hírüket.

Ma már nemcsak a belváros szívében, de városszerte megtalálhatóak a legnagyobb nemzetközi elismerést jelentő Michelin csillaggal kitüntetett éttermeink, az Onyx, a Costes a Borkonyha, a Tanti és a legújabb kitüntett, a Costes Downtown. Ezen helyszínekre étkezést tervezve mindenképp érdemes jó előre asztalt foglalni, hiszen nemcsak a turisták, de a hazai közönség is előszeretettel látogatja a kulináris élmények mesterműhelyeit. A Gault&Millau étteremkalauz kitüntetett éttermei között pedig olyan gasztro fellegvárakat találunk, mint a MÁK Bistro, a Nobu, a Csalogány 26, a Laci!Konyha!, a Fausto's Ristorante, a pesti Bock Bisztró, az Alabárdos, vagy éppen az Olimpia vendéglő.


A sort valószínűleg a különféle elismeréseket szerző vendéglátóhelyekről hosszan lehetne sorolni, hiszen gyakorlatilag naponta nyílnak meg újabb és újabb, igazán trendi és hangulatos vendéglők, bisztrók, talponállók, melyek közül egyre többet a gasztronómia döntéshozói, véleményformálói is nagyra értékelnek.

A borbárok gyakorlatilag Budapesten és környékén is trenddé váltak, a mindennapok részét képezik. Hiszen nincs is annál jobb, mint amikor este munka után meglátogatjuk a Palack, a DropShop, az Innio, a Doblo, a VinoWonka, a Kadarka vagy valamelyik hasonló minőségi borozót, hogy 1-2 pohár minőségi borral öblítsük le a nap fáradalmait...


Aki Budapestre érkezik, megtalálhatja azt az elrejtett csodavilágot is, amelyet csak a romkocsmákon keresztül lehet meglátni. Hiszen nincs még egy város a világon, ahol ilyen számban és változatosságban vannak eklektikus, hangulatos bárok, szórakozóhelyek, kocsmák - lassan ideje valóban Hungarikumként gondolnunk romkocsmáinkra. Az úttörő, elsőként nyitó Szimpla Kertet sem véletlenül választották a világ egyik legjobb szórakozóhelyévé. De ha tippeket szeretnénk, egész biztosan páratlan hangulatot találunk a Fogasház,  az Instant, az Ellátó Kert, a Gondozó Kert vagy épp a Mazel Tov falai között is.. De mondhatnánk azt is, hogy ebben a városban kell a Púder, és a Kuplungról sem az autók jutnak eszünkbe...

A 2016 tavaszán életműdíjat kapó Rosenstein Tibor méltán tart kiemelt érdeklődésre számot nagy múltú vendéglőjében, a Rosenstein Vendéglőben. Amennyiben a zsidó konyha remekeit szeretnénk megismerni a Macesz Huszár, a Carmel, a Hanna, és a Fülemüle egész biztosan nem okoznak csalódást, míg Raj Ráchel flódnija és tortaszalonja szinte kötelező körnek számít.

Végül, de nem utolsósorban, a lakáséttermekről is ejtsünk szót, hiszen bármily családias és udvarias a kiszolgálás, a lakáséttermi élményt semmi nem tudja felülmúlni, ha kiváncsiak vagyunk az ételek mögött álló "konyhafőnök(ök)re". A gombamód szaporodó ilyen vállalkozások közül érdemes kiemelni  a legjobban csengő neveket: Angyalosy Katalin lakáséttermét Budaörsön, a Capriccio Lakáséttermet, és a Béterv Illatvacsorák helyszínét. Próbáljuk hát ki a vendéglátásnak ezt a formáját is, hogy ne csak az ízekről, de az őket előállító személyekről is legyen színes képünk, benyomásaink, amelyek egy kellemes ebédben, vacsorában összpontosulnak.

Jó étvágyat!