Jubileumi kiállítás 20 év kincseiből Gödöllőn

A húsz éve megnyílt Gödöllői Királyi Kastély új szerzeményeinek legfontosabb és legkülönlegesebb darabjaiból nyílt időszaki tárlat május 20-án a kastély Rudolf-szárnyában, amely a nyári hónapokban folyamatosan látogatható.

Az elmúlt 20 év különleges műtárgyaiból, letéti anyagából összeválogatott kiállítás a magyar történelem mintegy három évszázados korszakát öleli fel, a barokk kortól napjainkig. A rendkívüli igényességgel összeválogatott gyűjtemény nem csupán Sissi császárné kedvenc magyarországi kastélyának hírnevét öregbíti, hanem a magyar restaurátor szakmáét is, amelynek magas színvonalú munkásságára is rávilágít.

Az új időszaki tárlaton a kastély történetéhez szervesen kapcsolódó műtárgyak - köztük festmények, textilmunkák, bútorok, kerámiák, porcelánok - mellett olyan tárgyak is láthatók, mint például az egykor itt elszállásolt szovjet katonák otthonról hozott poharai, kályhalyukba rejtett levelei, hiszen ezek is a kastély múltjának részét képezik. A gyűjtemény valójában történetekre épül, amelyek mesélnek a korábbi tulajdonosról, az adományozóról, vagy éppen azt mondják el, hogyan kerültek a kastélyba. A tárgyak és a mögöttük meghúzódó történetek révén egy olyan új, izgalmas kiállítás jött létre, amely azokat is visszahívja, akik már többször megfordultak az impozáns épületben.

Az 1996-os megnyitását követően folyamatosan fejlődő-bővülő Királyi Kastélyban legutóbb 2005-ben nyitottak kiállítást az új szerzeményekből, de azóta is számos tárggyal bővült a gyűjtemény, hagyatékból vagy aukción történt vásárlás, ajándékozás és adományozás révén. A múzeumi kollekció alapját képező, több száz darabból álló tárgyi gyűjteményből, 12 ezret meghaladó dokumentum- és fényképállományból válogatva ezúttal olyan kuriózumokkal találkozhat a közönség, mint a gödöllői kastélyról készült első színes fényképek, továbbá Ferenczy Ida - az „ereklyés hölgy", Erzsébet királyné magyar bizalmasa és felolvasónője - hagyatékából származó műtárgyak, vagy Ferenc József nyolcsugarú gyémántozott ezüst csillaga - melyet a Ferenc József-rend nagykeresztesei bal mellükön viseltek -, de Erzsébet királyné sötétkék díszruhájának rekonstrukciója is a kiállított iparművészeti érdekességek között van.

A kiállítás összeállítói abban bíznak, hogy ünnepi válogatásuk nem csupán gyönyörködtetőnek és szórakoztatónak, hanem elgondolkodtatónak és inspirálónak is bizonyul majd a látogatóközönség számára. A tárlat - amelyről régiós blog felületünkön is hírt adunk - október 2-ig látogatható.

TIPP! A családi hétvégék szép hagyománya folytatódik Gödöllőn a Koronázási Hétvégével, amelyre június 11-én és 12-én várják a vendégeket. Ezen a kora nyári napon emlékezhetünk arra, hogy a gödöllői Grassalkovich-kastély 1867-ben, koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába, mely esemény jelentős változást hozott a kastély életében. Az ünnepélyes kulcsátadást és a királyi család hétköznapjait idézhetjük fel egy kellemes kikapcsolódást ígérő családi program keretében, melynek alkalmából a gödöllői zeneiskolás növendékek népdalcsokorral, a Szűcs Mihály Huszárbandérium lovasbemutatóval, Pálinkás Patrícia történész pedig ismeretterjesztő előadással készül, "A koronázási ajándék" címmel. A kastély parkjában interaktív vetélkedőkkel, parktúrával és vadászattörténeti bemutatóval, a múzeumban tárlatvezetéssel, a díszudvaron bábelőadásokkal várják a Gödöllőre érkezőket mindkét napon. Akit részletesebben érdekel a program, itt belepillanthat!