Nemzeti Vágta - Kilencedszer a Hősök terén

Idén ünnepli kilencedik születésnapját Magyarország legnagyobb szabadtéri lovas fesztiválja, a Nemzeti Vágta. Szeptember 16-18-a között több ezren szurkolhatunk a Hősök Tere megújult lelátóin. Hagyományőrző verseny, rengeteg meglepetés és látványos show vár mindenkire.

A Vágta minden évben egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok előtt a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét. A Nemzeti Vágta minden évben kiválaszt egy olyan jeles, katonai személyt, akinek hősiességét, kiemelkedő képességeit, például mutatja fel mindannyiunk számára. Idén Kiss Sándor huszárezredes emléke előtt tiszteleg.

Vágta újdonságok

A lovas hagyományőrző verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális és gasztronómiai fesztivál idén is hoz néhány újdonságot. A legkomolyabb változás a Vágtára kvalifikálás rendjében történt. 2016-ban az Elővágták mindhárom dobogósa indulási jogot szerzett, rajtuk kívül pedig az Elővágtát rendező település küldhetett egy versenyzőt a budapesti futamokra, így alakult ki a Nemzeti Vágta 71 fős mezőnye, ahová direkt is nevezhettek a települések. A 2016-os „Vágta-évben" országszerte 12 hazai és 4 határon túli helyszínen álltak rajthoz a versenyzők.

A legextrémebb építkezés

A Nemzeti Vágta több szempontból is különleges lovas verseny. Az egyik különlegessége maga a helyszín, a budapesti Hősök tere. A Millenniumi emlékmű körüli pálya felépítése hazai, de nemzetközi viszonylatban is a legextrémebb vállalkozások közé tartozik. Nagyvárosi környezetben kell felépíteni a szakma szigorú elvárásainak megfelelő versenyteret, ami a mai Budapesten komoly kihívás.

A Nemzeti Vágta döntőjéhez a hagyományokhoz híven, Lehel kürtje hívja a versenyzőket, és annak a futamnak végén kiderül melyik település lesz a 2016-os Nemzeti Vágta abszolút győztese. A nyertes emelheti a magasba a Vágta fődíját, az 1848-as huszártiszti kardot.

Huszártarsoly a különdíj

Nemcsak a felnőttek érzik jól magukat a vásári forgatagban, nemcsak ők drukkolnak az izgalmas versenyeken, és nemcsak ők lehetnek profi lovasok, hanem a gyerekek is. Ezért került be a nagy Vágta verseny mellé, a 10-16 év közötti lovasok versenye, a Kishuszárok vágtája. 2015-ben már nem saját nevükben, hanem településük képviseletében indultak a lovasok. A Kishuszár Vágta különdíja, egy huszártarsoly, amely a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség díja, Pál Albert mester munkája.

A települések már kocsitoló versenyszámban is összemérik ügyességüket

Minden eddiginél izgalmasabb kocsitolást láthatnak az érdeklődők a 2016-os Nemzeti Vágtán, melyet szeptember 16-18. között rendeznek a Hősök terén. Idén a Kocsitoló Verseny ugyanis megújul: a versengő csapatok összetétele vegyes lesz, ráadásul Bőcs település is bekerült a budapesti döntőbe, ahol Kocs község és a Sportolók csapatával versenyezhetnek.

Vágta-biga a Hősök tere versenypályán!

Szkíta harckocsik modern köntösben? Ez is a Nemzeti Vágta! 2011-ben mutatkozott be a Nemzeti Vágta programsorozatának új sportága, a fogatvágta! A versenyre kilátogatókat idén is lélegzetelállító program várja, melyet egy igen kimerítő felkészülés előz meg a versenyzők részéről.

Sztárok nyeregben

Egy vadonatúj műsorszámmal is jelentkezik idén a Nemzeti Vágta: a Hetedhét huszárvágta – mesés hősök mesés viadala, játékos akadályverseny, melyben négy mesebeli huszár méri össze vitézségét, akasztja össze bajuszát. Az esemény a Nemzeti Vágta közel 10 éves filozófiáját kelti életre. Vitéz ruhát öltött hírességek küzdenek meg egymással a budapesti Hősök terén, ahol természetesen a közönségkedvenc OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamot is megrendezik. Az idei mezőny minden eddiginél színesebben alakul, már az indulási jogért is óriási volt a versengés. A 2016-ban induló színművészek között lesz Barabás Kiss Zoltán, Kovács Koppány, Nagy Ervin, Puzsa Patrícia, Sipos Imre és Stohl András.

A Nemzetközi Futamban idén is tizenkét ország versenyzője áll rajthoz, a megmérettetést immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágta keretében. Az induló országok között lesz Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Katar, Kína, Magyarország, Mongólia, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

 

Országkonyha, Vágta Korzó, Huszártábor

Az egész országot megmozgató nagyszabású rendezvényen parádés lovas bemutatókban gyönyörködhet a Hősök tere közönsége, ám a Nemzeti Vágta a 2008-as kezdetektől fogva jóval több, mint egy lovasverseny. A küzdőtéren zajló versenyek izgalmai mellett, igazi fesztivál-hangulattal várják a szervezők a látogatókat a Műcsarnok mellett az '56-osok teréig. Az Országkonyha sültjeinek és édességeinek illata már messziről érezhető: amellett, hogy Magyarország fenséges ízeiből kapnak kóstolót a vendégek, megismerhetik a tradicionális ételeket és hamisíthatatlan magyar vendéglátásban lesz része minden fesztiválozónak. A Vágta Korzón belemerülhetünk a nevező települések pavilonjain keresztül a magyarországi régiókba és városokba és a minőségi magyar kézművesség világába. A Huszártáborban pedig nemcsak a pályán száguldó és harcoló huszárokkal lehet találkozni, az Ötvenhatosok terén egészen közel lehet kerülni hozzájuk táborozás közben is.

Vágta-bajnokok

Németh János a 2013-as siker után, 2015-ben ismét diadalmaskodott a Nemzeti Vágtán. A Baja színeiben induló lovas 2016-ban is a győzelemért vágtázik My Boy Mennydörgés nevű lovával a budapesti Hősök terén.

- Minden egyes alkalommal a döntőbe jutás a cél. A ló képességei azt bizonyítják, hogy ott a helye. Szeretnénk megvédeni a címet, ha sikerül, az lesz a hab a tortán, hiszen történelmet tudunk írni. Baja négyszeres győztes lenne, egymás után én kétszer nyernék, a lóval pedig háromszoros bajnokok lennénk a Nemzeti Vágtán. Tehát ott vannak a „leg"-ek, de a „de" is mindig ott van, hiszen idáig el kell jutni.

Elsőként lovagolt célba Csontos Zsuzsa a 2015-ös Nemzeti Vágta Kishuszár futamán és ezzel Nyíracsádnak szerzett dicsőséget Gyömbér nevű sportpóniján. A 15 éves versenyző idei célja nem kevesebb, mint újra starthoz állni és megvédeni a címet.

- Minden megmérettetésen nagyon izgulok, mert sok mindenen múlhat a győzelem, de remélem, idén is sikerül szép pillanatokat szerezni a családomnak, a támogatóimnak és mindenkinek, aki szereti a lovakat.

Ifj. Kalmár László idén ötödik alkalommal indul a Nemzeti Vágtán, s immár a negyedik győzelmét aratná, ha sikerül megvédenie címét a Kincsem+ Fogatvágtán.

- A verseny alatt olyan adrenalin lepi el az embert, amitől plusz erőt kap. De nagyon fontos, hogy az ember fejében rend legyen, ne legyen semmilyen zavaró tényező, ilyenkor csak a versenyre tudjon koncentrálni, nem szabad munkával, egyéb családi dolgokkal foglalkozni, hiszen nagy a tét. Egymásra is oda kell figyelnünk, ahogyan eddig, úgy ezután is szeretném tartani a sportszerűséget.