Kapásra várva a Balatonnál

Nem csak legenda, ha a horgász szerencse úgy hozza, a balatoni horgászat szerelmesei bizony megtelt szákokkal térhetnek haza - akár egy csónakban eltöltött horgászeste, akár a balatoni nyárfák alatt eltöltött kalandos halfogás után.

„Ül a horgász hosszú bottal, mint egy szobor, oly nyugodtan…" - írta Weöres Sándor.

A Balatonban különösen a pontyot, a süllőt és a keszegféléket (meghatározóan a dévérkeszeget) kell megemlítenünk, de nagy állománnyal van jelen a kősüllő, az angolna, a balin és a garda is. Számos rendezvény is kapcsolódik a vízi előlényekhez, elég csak megemlíteni a balatonfüredi Bor és Halünnepet (június 20-23.), ugyanitt a II. Balatoni Halászat Napját (június 29.), Gyenesdiáson a Keszegfesztivált (július 5-7.), Balatonbogláron a Halászléfőző versenyt (július 13.), valamint Balatongyörökön a II. Balatoni Halételek Hétvégéjét (július 27-28.).

Parti horgászatra sajnos már csak kevés helyen van lehetőség: Alsóörsön, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Tihanyban, Balatonfüreden, Balatonakalin, de a tavaszi horgászathoz a déli, sekély, gyorsan felmelegedő oldal inkább az ajánlott: Fonyód, Balatonfenyves, Siófok-Sóstó.

A Balaton régióban kedvelt horgászhely még a Töreki – Cinege-völgyi horgásztó, Balatonszárszón a Nádfedeles horgásztó, a buzsáki „Ciframalmi" horgásztó, Tihanyban a Belső-tó, a balatonszabadi Sóstó és a Kis-Balaton, továbbá a galamboki és a zalamerenyei tavak.

A Balatonon és vízrendszerén a halászati jog gyakorlója a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A horgászoknak be kell tartaniuk a helyi viszonyokhoz igazodó Balatoni Horgászrendet, valamint a méretkorlátozásról és tilalmi időszakról szóló előírásokat. A területi engedélyekről, horgászjegyekről, a méretkorlátozásokról és tilalmi időkről további információ: www.balatonihal.hu oldalon található.

Jó tudni!

A Balatonon 2 fajta engedéllyel lehet horgászni, melyek különböző területeken érvényesek: partmenti I-es területi horgászengedély: a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig, általános: a Balaton egész területén. Emellett a Nyugati Övcsatornára is váltható ki engedély. Az engedély 24, 72 órára, 10 napra, valamint egész évre váltható ki. A Balatoni Halgazdálkodás honlapján megtalálhatók azok a helyek, ahol tilos a horgászat. A horgászat a partról, a mólókról és csónakból egyaránt lehetséges. A Balaton partján bárki hódolhat horgász-szenvedélyének, aki engedéllyel rendelkezik és megváltotta a balatoni horgászengedélyét. Az engedélyek a horgászegyesületeknél, illetve a horgászszövetségeknél szerezhetők be. A horgászathoz szükséges okmányok beszerezhetőek horgászboltokban, utazási irodákban és egyes Tourinform irodákban.