Tihany, a Balaton gyöngyszeme

Az északi part tájképén éppúgy, mint a térképén, az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget. Magányos tömbje őrtoronyként magaslik a szoros fölé. Kisebbik dombján, már kilenc évszázaddal ezelőtt templomot és monostort állítottak Tihanyban.

A Tihanyi Bencés Apátság építkezését elrendelő királyi okirat, az 1055-ben keletkezett tihanyi alapítólevél a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait tartalmazza latin szövegkörnyezetben. A Bencés Apátsági Múzeum az apátság rendházában kapott helyet, ahol IV. Károly is élt. Állandó kiállítása I. András kriptája, és természetesen maga a barokk templom. Időszaki kiállításai főleg képző- és iparművészek tárlataiból állnak. Néhány éve megépült a Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja látogatóközpont, a templom főbejáratától balra, egy egykori kripta helyén. Az új épület több mint 70 százaléka a terepszint alatt helyezkedik el. Érdemes ide is betérni az altemplom és a fenséges barokk templom megtekintése után.

Tihany hazánk első tájvédelmi körzete, s mint ilyen, egyedülálló természeti környezettel várja vendégeit. A Lóczy gejzírösvény a félsziget különleges geológiai képződményeire hívja fel a figyelmet, de kiemelkedő szerep jut az illatos tihanyi levendulának is. Minden, ami levendula: Levendula Ház! A Belső-tó partján létesített látogatóközpontban a vulkánok egykor dühöngő világa, majd a megszelídült táj harmóniája ismerhető meg. A program középpontjában a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélése, ennek emblematikus kultúrája, valamint a levendulatermesztés áll.

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Ha megéheztünk, irány a Tihanyi Piac Placc, melynek megnyitásával igazi szombat reggeli, délelőtti program lett Tihanyban a vásárlás. Frissen illatozó kalács, tejeskávé, házi sütemények csábítják a látogatókat, és akkor még egy szót sem ejtettünk a kihagyhatatlan langallóról és a gusztusos kolbászkákról, fasírtokról, amelyek sercegve pirulnak a vasserpenyőben.

>>Balaton Felvidéki Nemzeti Park

>>Levendula Ház Látogatóközpont

Izgalmas múzeumok a Balaton-felvidéken