Jó tudni!

Hogyan jussunk el a Balatonhoz, mikorra érdemes időzíteni az utazást – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Megközelítés

Repülővel
A sármelléki Hévíz Balaton Airport reptér áprilistól fogad járatokat. További információ a www.hevizairport.com oldalon.

Autóval
A szerencsés hetes számot kell észben tartani a Budapestről indulóknak. Az M7-esen bármelyik déli parti város megközelíthető, a 7-es út pedig végig a part mentén halad. Az északi partot a balatonakarattyai csomópontnál lehajtva tudjuk elérni, illetve a Zamárdi vagy Kőröshegyi lehajtónál a szántódi kompot igénybe véve. Az északi part fő közlekedési útvonala a 71-es számú út. Nyugat-Magyarország felől a 84-es úton lehet megközelíteni a Balatont.

Vonattal
A MÁV menetrend szerint indít járatokat Budapestről a Déli és a Keleti Pályaudvarról számos tóparti településre. Menetrend és jegyárak a www.mav-start.hu oldalon.

Helyi közlekedés

Komp: Szántód és Tihany között autós komp közlekedik. A 10 perces út közben gyönyörű panoráma tárul elénk. Részletek a www.balatonihajozas.hu-n.

Menetrendszerinti hajózás: A Balatonon 22 hajókikötőt üzemeltet a Balatoni Hajózási Zrt. Bővebb információ a személyhajózási menetrendről és a viteldíjakról a www.balatonihajozas.hu-n. A menetrendszerinti hajózás minden évben Húsvét szombatján kezdődik!

Hajókirándulások: Többféle hajóprogram közül lehet választanai a tavon, így például sétahajó, diszkóhajó, gyerekhajó, naplemente túra, grill party, Tihany túra és Badacsony túra vehető igénybe. Menetrend és árak a www.balatonihajozas.hu oldalon.

Buszok

A tóparti városokat buszjáratok kötik össze a 7-es és a 71-es utakon. A buszjegyeket a sofőrtől kell megvenni. Menetrend és jegyárak a www.volan.hu oldalon.

Mikor menjünk?

A Balaton minden évszakban várja a vendégeit. A vízpart szerelmeseinek utazásra a legideálisabb a július és az augusztus hónap, a kényeztető kezeléseket ígérő és gyógyulást kínáló gyógyhelyek, wellness szállodák egész évben nyitva tartanak, a kerékpározók, túrázók, vitorlázók számára pedig koratavasztól egészen az őszi fagyok beálltáig számtalan lehetőséget kínál a régió.

A Balaton a számok tükrében

- a tó hossza: 78 km (Fenékpuszta – Balatonakarattya)

- a tó legnagyobb szélessége: 12 km (Siófok – Alsóörs)

Milyen idő lesz?

A Balatonra vonatkozó időjárásról a www.katasztrofavedelem.hu, a www.met.hu, a www.idokep.hu oldalakon tájékozódhatunk.

Vigyázz, ha jön a vihar!

A Balatonon minden év április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik.

I. fokú viharjelzés – azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás – esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el.

II. fokú viharjelzés – azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

Segélyhívó számok

Általános segélyhívó: 112

A Vízirendészet vízi segélyhívó száma: 1817

Tourinform irodák a régióban >>