Fürdők a Balaton régióban

Hűvösebb, esősebb időben is könnyedén lehet fürdeni a Balatonnál. Ehhez nem kell mást tenni, mint felkeresni a kiváló fürdők egyikét, melyek mindegyike egyedi szolgáltatásokkal várja a csobbanni vágyókat.

Siófokon 2006-ban nyílt meg a Galerius fürdő. A római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő és wellness központ nevéhez méltóan, a római fürdők hangulatát idézi. Hat medencével rendelkezik, melyek között találunk gyermekmedencét, élménymedencét, termál medencét (nagyberényi termálvízzel), tanmedencét és pezsgőfürdőt is, sőt, 2 csúszdát is kipróbálhatnak a bátrabbak.

A medencék olyan élményelemekkel vannak felszerelve, mint a különböző nyak- és hátzuhanyok, vízi gombák és billenő vödrök. Szaunavilága 2 szintes. A pinceszinten finn szauna, tepidárium és jakuzzi, valamint sóbarlang és sókabin kapott helyet, míg az emeleten gőzkabin, infraszauna, továbbá fény- és aromaterápiás szauna áll a vendégek rendelkezésére. Szintén az emeleten vehetők igénybe a különböző wellness szolgáltatások, mint pl. masszázs, beauty szolgáltatások, szolárium.

2003 óta működik Marcaliban a Városi Fürdő és Szabadidőközpont, mely 5 beltéri és 6 kültéri medencével várja az fürdőzőket. Találhatunk verseny- és tanmedencét, szaunát, termálvizes medencét – melynek gyógyvizével eredményesen kezelhetők a reumatikus, az idegrendszeri és a nőgyógyászati panaszok –, valamint gyermekpancsolót és csúszdákat is. A medencék mellett, a fürdő területén számos sportpálya (strandfoci, -kézi, -röpi, kosárlabda) és kifejezetten kisgyermekek részére készült játszótér is van.

Igazi különlegesség a Hévízi-tó, a Balatontól 6 km-re. Ez a világ legnagyobb, biológiailag is aktív termáltava. Vízének, iszapjának gyógyító és szépítő hatását már több száz éve felismerték. A tó kénes, enyhén radioaktív vize kiváló a reumatikus, mozgásszervi, idegrendszeri megbetegedések gyógyítására. A Hévízi-tó medrét 1-7 m vastagságban borító gyógyiszap a maga nemében páratlan a világon. Ásványi összetétele, hőtartóképessége, radioaktivitása és más fizikai tulajdonságai miatt nagyszerűen alkalmas krónikus mozgásszervi (reumatikus), egyes nőgyógyászati betegségek gyógyítására és sérülések utókezelésére. Fürdésre egész évben lehetőség van a szabad ég alatt, hiszen a tó vize télen sem csökken 24-25° C alá. A gyógyvízen kívül számos gyógy- és wellness szolgáltatás is igénybe vehető a teljes feltöltődés érdekében. 

Zalakaros gyógyvize 2000 méter mélyről tör fel. A fürdőkomplexum, amit ez a forrás táplál négy nagy részből áll: fedett fürdő, strandfürdő, élményfürdő és gyógycentrum. A fedett fürdőben 2 gyógy- és 1 termálmedence üzemel, szaunavilággal és relaxáló sarokkal. A strandfürdő hatalmas területén találjuk a hullám- és többfunkciós sportmedencét, a gyermekpancsolót és  a gyógyvizes ülőmedencét. Itt kaptak helyet a fürdő csúszdái is, olyan beszédes fantázianevekkel, mint Anakonda, Kamikaze és Fekete Lyuk.

A csúszdákon túl lehetőség nyílik kipróbálni a pezsgőfürdőket, a vadvizek sebességével rendelkező sodró folyosót, a különböző vízi gombákat és billenő vödröket. Természetesen a rekreáción túl magas szintű gyógyászati kezeléseken is részt vehetünk az egész évben nyitva tartó gyógycentrumban.