Adventi zarándoklatok

Adventi zarándoklatok

Lassan elérkezik december elseje, az Advent első napja, és megkezdődik a várakozás az „eljövetelre". Ez az időszak mindenkinek mást jelent: egy kellemes forraltborozást, töki pompost, karácsonyi forgatagot a Vörösmarty téren, korcsolyázást a Bazilikánál, családi hétvégét egy hangulatos hotelben, és sokaknak lelki túrájuk megkezdését jelenti a hazai zarándokutak egyikén.

Zarándoklatok napjainkban

Az elmúlt két évtizedben évről évre többen keresik fel és járják be a hazai spirituális útvonalakat. Ma már kiépített túra utakon haladhatunk végig, az út mentén információt kapunk  a hely kulturális és természeti értékeiről, zarándokszállások elhelyezkedéséről is. Zarándoklatunk előtt hazánkon is öt jelentős, kiépített zarándokútvonal keresztülhalad, melyek közül több része az Európán átívelő szakrális útvonalaknak, így nem kell messzire utaznunk, ha spirituális feltöltődésre vágyunk.
Mária Út

A Közép-Európán átívelő zarándokút, amely az ausztriai Mariazelltől egészen az erdélyi Csíksomlyóig vezet mintegy 1400 kilométeres hosszúságban, gyalogosan megközelítőleg 60 nap alatt járható be. Sőt, lehetőségünk nyílik az útvonalat kerékpárral is megtenni.  
„A Mária Út történelmi, régi zarándokutakat szeretné ismét járttá tenni, ahol őseink hosszú évszázadokon keresztül járták zarándoklataikat. Ezek a zarándoklatok helyi, rendszeres zarándoklatok, azaz búcsújárások voltak, vagy hosszabb, Aachenbe, Kölnbe vagy Compostelába tartó zarándoklatok." – tudhatjuk meg a Zarándokolni jó, Tanulmányok a zarándoklásról című hiánypótló kötetből. 

A Mária Úton „M" betűjelű útjelzések és táblák segítenek bennünket a tájékozódásban. Az útvonalat bejárva zarándokutunk egyes állomásain pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapunk, melyből az egész utat végigjárva saját rózsfüzérünket fűzhetjük fel.

A Mária Úttal kapcsolatban további információk itt  találhatók.

Magyar Zarándok Út

A keresztény szellemiségű út középpontjában a barátság, a békesség, a szeretet és az elmélyülés áll. Útvonala Esztergomtól Máriagyűdig tart, de mára már számos leágazása is létrejött. A teljes zarándokút bejárása 15-25 napot igényel, és március 31. és november 15. között bármikor belekezdhetünk. Jelenleg 17 szakasz járható be.

TIPP! Részletes Google térkép itt található

Jó tudni! A zarándokszállások zarándokútlevéllel kedvezményesen igénybe vehetőek!
A Magyar Zarándok Úttal kapcsolatban további információk itt találhatóak!

Szent Jakab Út

A Camino magyar szakaszaként is nevezett zarándokút 250 kilométeres távot ölel fel Budapesttől Rajkáig, a magyar-osztrák-szlovák hármas határig.
Különlegessége, hogy a híres El Camino de Santiago útvonalába csatlakozik. Könnyedén felismerhetjük a zarándokútvonalat a sárga fésűkagyló jelről, mely segít bennünket a tájékozódásban.
A magyar Szent Jakab-út során a zarándokok speciális igényeire felkészült szállások várják a megfáradt útkeresőket, akik magyar zarándokigazolvánnyal kedvezményesen pihenhetnek meg.
A Szent Jakab Úttal kapcsolatban további információk itt  találhatóak!

Gyöngyök Útja

A Gyöngyök Útja (Via Margaritum) az év minden szakában járható zarándokútvonal, mely többnyire azzal a céllal jött létre, hogy „szolgálja a középkori magyar zarándokhagyományok feltárását és újra értelmezését korunk embere számára. A Via Margaritarum létrehozásával egy olyan zarándokút született, amely újra bekapcsolja Magyarországot Európa zarándok vérkeringésbe" – olvashatjuk a Zarándokolni jó! című kötetben -, hiszen az országhatárt elhagyva a zarándokút bekapcsolódik a Bécs és Mariazell között húzódó Via Sacra zarándokút sodrába. Az útvonal magyar szakasza felöleli az észak-magyarországi Mátraverebély-Szentkúttól Felsőrákosig terjedő országrészt. Érintve számos történelmi és szent helyet, a Gyöngyök Útja áthalad például Esztergomon – mint egyházi központ vagy a magyar Mariazellnek is nevezett Celldömölkön. Az út mentén az eredeti középkori ispotályokhoz hasonló szálláshelyek a keresztény vendégszeretetet otthonaként
 várják a zarándokokat,

A Gyöngyök Útjával kapcsolatban további információk itt találhatóak!

Szent Márton Út

Szombathely és Tours között húzódik az Európa Tanács által is elismert Szent Márton Európai Kulturális Útvonal (Via Sancti Martini), melynek fő célja, hogy a Szent Mártonhoz köthető emlékeket láncba fűzve mutassa be.
A Szent Márton Útvonalról bővebb információk itt  találhatóak!